Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Finansminister: Udlændinge i job giver god velfærdsgevinst

Vi skyder os i foden, når udlændinge får sværere ved at få et dansk job, mener finansminister Kristian Jensen.

Finansminister Kristian Jensen (V) taler med sin portugisiske kollega, Mario Centeno (tv), som er formand for Eurogruppen ved EU's ECOFIN-møde i Bruxelles mellem finansministrene. Scanpix/John Thys
Finansminister Kristian Jensen (V) taler med sin portugisiske kollega, Mario Centeno (tv), som er formand for Eurogruppen ved EU's ECOFIN-møde i Bruxelles mellem finansministrene. Scanpix/John Thys

Det er en god forretning, at 6000 højtlønnede udlændinge årligt giver statskassen en gevinst på én milliard kroner.

Derfor skyder vi os selv i foden, når vi hæver grænsen for, hvor meget højtuddannede udlændinge skal tjene for at komme ind på arbejdsmarkedet.

Det siger finansminister Kristian Jensen (V) fra World Economic Forum i Davos i Schweiz. Han henviser til Finansministeriets analyse af beløbsordningen for udlændinge med en årsindtægt over 418.000 kroner.

»Vi har en milliard kroner mere at lave velfærdsydelser for i Danmark, når vi får så stort bidrag fra de 6000, der er på beløbsordningen,« siger Kristian Jensen.

Han kritiserer, at Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet ved hjælp af et flertal regeringen har hævet beløbsgrænsen og strammet ordningen med hjælp fra sit politiske flertal.

Ordningen giver adgang til det danske arbejdsmarked for borgere uden for EU, som tjener mere end 418.000 kroner om året. Den er arbejdsgivernes mest benyttede model for at hente specialiserede udlændinge.

»Vi skyder os selv i foden. Vi har lavet en tåbelig stramning af en regel, som ellers var med til at give muligheder på det danske arbejdsmarked og virksomheder«, siger Kristian Jensen.

»Vi ville vinde. Virksomhederne ville vinde. Og de, der får arbejde i Danmark, ville vinde, hvis grænsen var en lille smule lavere.«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kaldt det »skadeligt«, at S og DF har hævet beløbsgrænsen. Det udløste et skænderi mellem ham og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i Folketingets spørgetime.

»Det har klart været med til at skade vores muligheder for at få flere penge i statskassen. Og dermed at kunne levere bedre velfærdsservice til danskerne,« siger Kristian Jensen.

DF's udlændingeordfører, Martin Henriksen, mener, at analysen minder om »bestillingsarbejde«?

»De skulle læse rapporten, der medregner, hvad det betyder, at udlændinge har deres familie med. Rigtig mange arbejder med it, hvor der er mangel på arbejdskraft,« siger Kristian Jensen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.