Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Finansminister: Statslån rammer ikke lejere økonomisk

Kristian Jensen lover, at den almene lejer ikke bliver berørt af låneomlægning. Huslejen vil være uændret.

Det ikke vil ramme lejere på pengepungen, hvis staten overtager størstedelen af udlånet til den almene boligsektor.

- Den almene lejer berøres ikke af omlægningen, deres husleje vil være uændret, siger finansminister Kristian Jensen (V) på et åbent samråd torsdag.

Ifølge ministeren er dansk økonomi nu så sund, at staten kan øge sin bruttogæld ved at udstede obligationer til at finansiere udlån til almene boliger.

Regeringen ville ikke komme med forslaget, hvis det ville betyde en lavere kreditvurdering af dansk økonomi, melder ministeren ud under samrådet.

Forslaget til låneomlægningen bekymrer Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, der har indkaldt til samrådet.

SR-regeringen blev i 2014 advaret imod at lave den selv samme omlægning. En nedsat arbejdsgruppe anbefalede i en rapport, at det ikke var hensigtsmæssigt at ændre finansieringsmodellen.

Her lød konklusionen, at der var for stor usikkerhed forbundet med omlægning til statslån. Kursen på realkreditlånene ville risikere at falde, mens renten ville risikere at stige for de tilbageværende realkreditkunder.

Men det bliver ikke tilfældet, mener finansministeren. For regeringen har lavet en model, der håndterer de forbehold, der var i rapporten.

- Der var tre forbehold i rapporten. Jeg mener sådan set, at regeringen har taget forbeholdene alvorligt og konstrueret en god model, der for eksempel indebærer, at staten ikke selv står for administrationen, siger Kristian Jensen.

I regeringens forslag til finansiering af almene boliger bliver kreditvurderingens og administrationsopgaven sendt i udbud. Så det bliver ikke staten, der varetager denne opgave, men vinderen af udbuddet.

Og det vil ifølge finansministeren sikre kvaliteten af kreditvurderingen.

- Vinderen af udbuddet skal også stå for, at tilvejebringe finansiering af ti procent af lånet og får dermed kreditrisikoen på de sikreste ti procent af gælden, siger han.

Hvis staten yder lån til den almene sektor, vil den kunne tilbyde en lavere rente, fordi staten kan låne penge til en lavere rente, end realkreditinstitutterne kan.

Ifølge ministeriets beregninger kan låneomlægningen give en besparelse på to milliarder kroner årligt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.