Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Finansminister står fast: Sundhedsvæsnet skal producere mere

Regeringen og Danske Regioner står langt fra hinanden i årets økonomiforhandlinger.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Regeringen og Danske Regioner er stadig meget uenige om sundhedsvæsnets økonomi for 2018. Det står klart efter et forhandlingsmøde i Finansministeriet onsdag.

Et af de store stridspunkter er kravet om, at sundhedsvæsnet hvert år skal levere to procent højere produktion. Altså to procent flere behandlinger, undersøgelser og operationer.

Regionerne mener, at tiden er løbet fra produktivitetskravet. Det er et hovedkrav for dem at komme af med det. Men det er finansminister Kristian Jensen (V) ikke med på.

»Sagen er, at produktivitetskravet har været med til at gøre, at vi har fået ventelisterne ned, og at flere patienter bliver behandlet,« siger han.

Danske Regioner anklager regeringen for ikke at lytte.

»De lader som om, de hører. Men de hører ikke efter,« siger Danske Regioners formand, Bent Hansen (S).

Produktivitetskravet blev indført i 2002. Det går ud på, at regionerne får en økonomisk belønning, hvis den øger produktiviteten. Til gengæld kan den miste en del af sine midler, hvis den ikke når målet.

Regionerne mener, at der i dag er andre mekanismer, der sikrer, at lange ventelister ikke kan opstå. Patienterne har ret til udredning inden for 30 dage. Og derefter har de ret til behandling inden 30 dage.

Og regionerne påpeger også, at kravet i nogle tilfælde virker stik imod hensigten. Et eksempel, de fremhæver, er et hospital, der har samlet alle undersøgelser for hjertepatienter på en dag.

Det er bedre for patienten. Men hvis man regner det ud efter de nuværende regler, vil hjerteafdelingen faktisk blive straffet økonomisk for at udføre færre undersøgelser.

»Tiden er løbet fra den rigide måde, det er stillet op på,« mener Bent Hansen.

»I 2002 var der en udfordring med ventelister. Nu er udfordringen en anden. Det er sammenhæng, kvalitet og behandling i eget hjem. Det kan produktivitetskravet ikke bruges til.«

Den seneste tid har der været flere forslag i Folketinget om at afskaffe produktivitetskravet. Men de har ikke samlet flertal.

I stedet har Folketinget opfordret regeringen til at undersøge, hvad der virker og ikke virker, i den måde sygehusene styres på i dag. På den baggrund skal regeringen komme med forslag til bedre styring.

»Det er selvfølgelig den position, vi har,« fastslår Kristian Jensen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.