Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Finansminister skal forsvare politikernes førtidspension

Flertal kræver, at politikere kan stoppe fem år før, de bliver folkepensionister med 45.000 kroner om måneden.

ARKIVFOTO: Finansministerren Kristian Jensen.
ARKIVFOTO: Finansministerren Kristian Jensen.

Der er listet en ny ordning ind, som gør, at folketingspolitikere kan gå tidligere på pension end almindelige lønmodtagere.

Og det er grotesk, mener Enhedslisten, som har indkaldt finansminister Kristian Jensen (V) i samråd om sagen tirsdag eftermiddag.

Regeringspartierne, Socialdemokratiet og De Radikale foreslog i januar, at politikere kan gå på pension tidligere, end de nuværende regler tillader.

Dog kun hvis vedkommende har optjent den højeste politikerpension og mod en livsvarig reduktion i pensionen. Dermed kan de stadig få op til 45.000 kroner om måneden resten af livet.

Ifølge Enhedslisten er den nedsatte ydelse dermed så lille, at skatteyderne vil hænge på en stor ekstraregning, hvis ordningen benyttes.

Partierne bag havde ellers solgt aftalen på, at politikernes pensionsalder endelig skulle normaliseres, siger demokratiordfører Maria Reumert Gjerding (EL).

»Men i stedet for at hæve pensionsalderen, viser det sig nu, at de har listet en ny ordning ind, som reelt betyder, at ministre og folketingspolitikere kan gå endnu tidligere på pension. Det er helt grotesk.«

Politikernes pensioner og lønninger (også kaldet vederlag) har længe været til debat.

Den nye ordning vil gøre, at en politiker kan blive "førtidspensioneret", mens vedkommende bestrider et ikkepolitisk hverv.

Dermed åbnes der op for, at politikere kan hæve pension, mens de eksempelvis har et job i det private ifølge Enhedslisten.

Og samtidig ønsker regeringspartierne at hæve pensionsalderen for almindelige lønmodtagere. Det skurer i ørerne på Enhedslisten.

»Det hænger ikke slet ikke sammen. Selvfølgelig skal vi som politikere ikke have en lavere pensionsalder end resten af befolkningen,« siger Maria Reumert Gjerding.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.