Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fannikkerne stemte flittigst ved kommunalvalget

Ø-kommuner som Fanø, Læsø og Samsø har den højeste valgdeltagelse, mens hovedstaden skraber bunden.

Fanø. Beboerne i flere af landets ø-kommuner er blandt de flittigste vælgere.

Særligt Fanø stikker ud, når det gælder valgdeltagelse. Ved det seneste kommunalvalg i 2013 stemte 85,4 procent af de stemmeberettigede borgere.

Dermed var vadehavsøen med 3345 borgere den kommune i landet, hvor flest borgere gjorde brug af stemmeretten.

Næstflest stemte på Læsø og tredjeflest på Samsø. Bundplaceringen tilfaldt København, hvor bare 61,2 procent af borgerne stemte.

Fanøs borgmester, Erik Nørreby (V), er stolt over, at øen har førertrøjen på, når det gælder borgernes motivation for at stemme.

Det er ifølge borgmesteren ingen tilfældighed, at det netop er ø-samfund, der topper listen.

- Vi er en lille enhed, hvor borgerne er tæt på politikerne. Man kan gå til den politiker, man har stemt på og let komme til at snakke med vedkommende.

- Det gør, at man siger: "Jeg skal også hen og stemme og gøre min indflydelse gældende", siger Erik Nørreby.

Han peger også på, at der er opbygget en tradition for at stemme:

- Man påvirker hinanden. Hvis ens forældre og bedsteforældre altid har været henne og stemme, så gør man det også selv, når der er kommunalvalg, siger han.

Kommunalforsker Yosef Bhatti fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) er enig med borgmesteren i, at nærheden mellem borger og politiker kan have en betydning.

- Det kan have noget at gøre med, at man har en tættere relation til politikerne. Du kender dem i højere grad, og det kan motivere til at stemme, siger han.

Det kan også have en betydning, at man er lidt færre vælgere om at udløse et mandat, betoner forskeren:

- Så på den måde har man også lidt større indflydelse på mandatfordelingen end i en større kommune, hvor man i højere grad risikerer at drukne i mængden.

Den samlede valgdeltagelse for alle 98 kommuner var ved det seneste kommunalvalg i 2013 på 71,9 procent.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.