Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FAKTA: Sådan kan undersøgelseskommission undersøge Skat

S og DF vil have undersøgelseskommission til at kulegrave krisen i Skat. Forstå, hvad en kommission indebærer.

Et flertal i Folketinget kræver nu, at en undersøgelseskommission skal kulegrave skandalerne i Skat og placere et politisk ansvar. (Foto: ERIK REFNER/Scanpix 2017)
Et flertal i Folketinget kræver nu, at en undersøgelseskommission skal kulegrave skandalerne i Skat og placere et politisk ansvar. (Foto: ERIK REFNER/Scanpix 2017)

København. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti opfordrer mandag regeringen til at nedsætte en undersøgelseskommission.

Kommissionen skal til bunds i krisen i Skat, lyder det. Alternativet er enig, og der tegner sig et flertal.

Politikerne vil blandt andet have undersøgt inddrivelsessystemet, EFI, og grundlaget for de seneste mange års effektiviseringer af Skat.

Læs om, hvad en undersøgelseskommission indebærer:

* Folketinget kan vedtage, at der skal nedsættes en undersøgelseskommission, som skal gennemføre en nærmere undersøgelse af forhold af almenvigtig betydning.

* Justitsministeren udpeger en eller flere personer, der skal være medlemmer af kommissionen. Medlemmerne skal være uafhængige af de myndigheder og personer, som undersøges.

* Undersøgelseskommissionen kan komme med forslag til ændringer af love og praksis og foretage retlige vurderinger af, om der er grundlag for, at nogen skal drages til ansvar. Kommissionen kan dog ikke vurdere spørgsmålet om ministres ansvar.

* Kommissionen kan indkalde personer til at afgive forklaringer, og personer har pligt til at udlevere materiale til undersøgelseskommissionen.

* En undersøgelseskommission kan arbejde i flere år, inden den er færdig. Skræmmebilledet er Farumkommissionen, der i 2012 blev færdig efter ti års arbejde til en samlet pris af 60 millioner kroner.

Kilder: Lov om undersøgelseskommissioner og Danske Advokaters vejledning til advokatundersøgelser.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.