Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FAKTA: Ministerchauffører kører for længe

En 13 år gammel rapport advarer om sikkerhedsrisikoen ved trætte ministerchauffører.

En række ministerchauffører beretter anonymt over for Ritzau, at de i perioder overtræder hviletidsbestemmelserne og kører mere, end de selv finder forsvarligt.

Det er ikke første gang, chaufførernes arbejdsforhold har været i fokus:

* I 1981 indgik Finansministeriet en aftale med Statstjenestemændenes Centralorganisation om at fravige arbejdsmiljølovens regler om daglig hvileperiode og ugentligt fridøgn. Aftalen blev godkendt af Arbejdstilsynet.

* Den betyder blandt andet, at den daglige hviletid kan nedsættes fra 11 til otte timer "i det omfang, udførelsen af chaufførerhvervet nødvendiggør den pågældende ministerchaufførs tilstedeværelse".

* Hviletiden kan derudover i ganske særlige tilfælde efter aftale med den enkelte chauffør nedsættes til under otte timer.

* En rapport fra Finansministeriet viste i 2004, at 12 ud af 18 ministerier "meget ofte" eller "ofte" havde problemer med chaufførernes overholdelse af hviletidsbestemmelserne. Rapporten konkluderede blandt andet:

* "Det er en væsentlig risiko for sikkerheden for såvel minister som chauffør samt for de potentielt involverede i færdselsuheld, at kørslen i et vist omfang finder sted med chauffører, der oplever problemer i forbindelse med hviletidsreglerne og dermed kan være mere tilbøjelige til at lave fejl."

* Det blev dog samtidig understreget i rapporten, at "en stor del af en chaufførs arbejdsdag består af ventetid", og at chaufføren "normalt ikke arbejder intenst eller hårdt i løbet af dagen".

* I 2008 fortalte Bent Bentsens (K) tidligere chauffør om systematiske overtrædelser af hviletidsbestemmelserne og massivt overarbejde. Ifølge chaufføren var han nogle gange så træt, at det gik ud over sikkerheden.

* Ritzau har den seneste uge været i kontakt med en lang række ministerchauffører. De fleste ønsker ikke at udtale sig, men en god håndfuld bekræfter, at de i perioder overtræder hviletidsreglerne.

Kilder: Folketinget, Ritzau, Jyllands-Posten, Finansministeriet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.