Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FAKTA: Her er det offentliges skandaleramte it-projekter

EFI, Grunddataprogrammet og Social Pension er de seneste i en række problemfyldte it-sager.

Trods krav om mere kontrol og strammere økonomistyring for at holde de statslige it-projekter på sporet, er de ofte blevet forsinkede, dyrere eller ligefrem skrottet, påpeger it-professor. Free/Colourbox
Trods krav om mere kontrol og strammere økonomistyring for at holde de statslige it-projekter på sporet, er de ofte blevet forsinkede, dyrere eller ligefrem skrottet, påpeger it-professor. Free/Colourbox

København. Det offentliges kontrol med it-projekter skal tages fra dem, mener it-professor Kim Normann Andersen fra Copenhagen Business School.

Trods krav om mere kontrol og strammere økonomistyring for at holde de statslige it-projekter på sporet, er de ofte blevet forsinkede, dyrere eller ligefrem skrottet, påpeger han i Jyllands-Posten.

Forslaget har vakt interesse i Folketinget, og minister for digital innovation, Sophie Løhde (V), vil nu gå videre med sagen.

Her kan du få et overblik over flere af det offentliges skandaleramte it-projekter.

2016:

* Social Pension fra KMD bliver forsinket i 15 måneder. Det kommer ifølge TV2 Business til at koste kommunerne 340 millioner kroner. Systemet skulle ellers gøre det billigere at udbetale pension til borgerne.

* Grunddataprogrammet, som KMD skal levere til Digitaliseringsstyrelsen, bliver foreløbig forsinket et år. Projektet skal forbedre, standardisere og samle ejendoms- og adressedata. Det havde en pris på godt en halv milliard, men regningen ventes nu endnu større.

2015:

* Skats milliarddyre it-system EFI, der inddriver offentlig gæld, er fyldt med fejl og bliver skrottet i september.

2014:

* Arbejdsskadestyrelsens it-system Proask blev startet op i 2008 og bliver droppet i 2014. De samlede udviklingsomkostninger er opgjort til omkring 163 millioner kroner. Hertil kommer cirka 120 millioner kroner til renter, licenser og løbende drift af systemet.

2012:

* Rigspolitiets nye it-system Polsag bliver skrottet. Systemet skulle have været fuldt implementeret i 2009 og have kostet 153 millioner kroner. Regningen endte med lyde på over en halv milliard.

2009:

* Den digitale tinglysning blev til noget - men ikke uden store problemer. Overgangen til den digitale tinglysning betød flere måneder med dyr ventetid for boligejerne i efteråret og vinteren 2009 og endte med, at Domstolsstyrelsen fik kritik af Rigsrevisionen for deres håndtering af sagen.

2008:

* Efter 12 års ventetid og udgifter for 410 millioner kroner trækker Forsvaret stikket i 2008 og afbryder kontrakten med Saab, fordi et it-system - Daccis - ifølge Forsvaret ikke virker. Sø- og Handelsretten dømmer Forsvaret til at betale næsten 40 millioner kroner til det svenske våbenfirma efter at have ophævet en kontrakt i utide.

* Kort- og Matrikelstyrelsen får efter lang ventetid sit it-system MiniMaks. Det blev en dyr fornøjelse, da budgettet blev fordoblet fra 20,9 millioner kroner til 41,7 millioner kroner.

2003:

* Amanda blev vedtaget i 1996 af Folketinget med en bevilling på 214,4 millioner kroner til udvikling af et nyt system til arbejdsformidlingerne. Projektet ender med at koste 650 millioner kroner, og først i 2003 konkluderes det, at Amanda fungerer tilfredsstillende. Amanda skrottes i 2008, da systemet er for dyrt i drift.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.