Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
B-tinget

Fagre nye Danmark

Marie Krarup (DF)
Marie Krarup (DF)

Erfaringen viser, at en totalitær stat afskaffer familiens frihed til selv at opdrage sine børn. Ellers er det ikke til at kontrollere folks holdninger. Børnene risikerer nemlig at blive selvstændige og dermed måske rebelske voksne mennesker. Vi har set det i Nazityskland og Sovjetunionen, der har det skræmmende litterære forbillede i romanen ”Fagre nye verden”.

Men er vi virkelig slået ind på samme bane i Danmark?

I denne uge deltog jeg i en høring om daginstitutioner, som Børne – og Undervisningsudvalget havde indkaldt til. Forskellige eksperter delte ud af deres viden om småbørns-psykologi og institutionernes funktioner. Jeg lærte flere ting i løbet af dagen:

  • man anslår, at ud af de udepassede børn i Danmark (dvs. 92,8 % af børn fra 0-2 år og 97,3 % af børn fra 3-5 år) er der ca. 20 %, der ikke trives
  • ifølge eksperter kan et barn ikke trives uden kærlighed. Barnet skal føle sig set og forstået for at kunne inkluderes i tilværelsen omkring barnet. For at gøre det, skal man finde ind til barnet i hvert møde i løbet af kort tid – 3 sekunder fik vi at vide. Det er det, som mødre er så gode til. De kan se, føle, mærke og tage hånd om deres eget barn.
  • eksperter anslår, at investeringer i små børn giver bedre afkast end investeringer i større børn eller voksne. Hvis et lille barn trives, vil det sandsynligvis også trives som stort barn. Børns fremtid formes kort sagt i vuggestuerne

Efter disse ekspert-bidrag var det meningen, at forsamlingen, der alle på en eller anden måde arbejdede med børneinstitutioner, skulle komme med praktiske forslag til forbedringer, der kunne bruges i hverdagen.

Det blev foreslået at ansætte flere pædagoger og øge normeringerne, at uddanne pædagoger bedre, at efteruddanne pædagoger bedre og at uddanne institutionslederne bedre. Det blev også foreslået at inddrage forældrene i arbejdet med børnene i institutionerne. For forældrene er jo oftest en ressource og ikke en forhindring, som det blev sagt! Der kom sågar et forslag om, at børn ved fødslen skal indskrives i institutionen og så tilvænnes til den hurtigst muligt, så barnet undgår oplevelsen af todeling af tilværelsen, når det for alvor optages i vuggestuen. Her var der, at nogen burde skrige STOP meget højt. For her er der jo tale om i praksis at ophæve hjemmet. Her er vi på vej ind i ”Fagre nye verden”. Men måske bør vi bare konstatere, at vi allerede er der, og der ikke er nogen, der klager over det. Stik modsat arbejdede alle på konferencen flittigt på at statsliggøre børnelivet mere og mere. Der kom ikke et forslag om det modsatte.

Regeringen har klart vist vejen – det tidligere Undervisningsministerium hedder nu Børne – og Undervisningsministeriet. Det skal nemlig beskæftige sig med børn ”fra ble til Ph. d”, som det så fikst blev formuleret. Staten lægger altså sin kærlighedsløse, klamme hånd på hele dit barns liv.

Men hvad hvis de 20 %, der mistrives, mistrives fordi de ikke er sammen med en kærlig mor, der kan se, føle og mærke dem? Hvad hvis det var det, der kunne hjælpe dem i gang?

Der var ingen der stillede den slags spørgsmål på dagens høring. Er det et spørgsmål, der ikke længere kan stilles? Er det en tanke, der ikke kan tænkes? Er vi for længst blevet totalitære og ude af stand til at tro på, at en mor kan passe sit eget barn? Er hjernevasken lykkedes? Lever vi i ”Fagre nye Danmark”?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.