Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fagbevægelsen er tilfreds med finansloven

FTF, 3F og LO er generelt positive over for den finanslov, regeringen indgik med Enhedslisten søndag. Især tiltaget om efteruddannelse til dagpengemodtagerne. Men FOA synes ikke, at regeringens arbejde er godt nok.

Enhedslisten opnåede ikke, hvad de ønskede med finansloven i forhold til dagpengeproblemet. Alligevel er flere parter i fagbevægelsen positive over finanslovens tiltag til de ledige.
Enhedslisten opnåede ikke, hvad de ønskede med finansloven i forhold til dagpengeproblemet. Alligevel er flere parter i fagbevægelsen positive over finanslovens tiltag til de ledige.

Efteruddannelse til de danskere, der falder ud af dagpengesystemet den første halvdel af 2013, er en af de tiltag fra finansloven, som fagbevægelsen er begejstret for.

Nærmere bestemt betyder tiltaget, at danskere, som står til at miste deres dagpenge i første halvdel af 2013, får en ydelse svarende til kontanthjælp i seks måneder, hvis de indvilger i opkvalificerende efteruddannelse.

Det er især LO og 3F, der bifalder tiltaget om efteruddannelse til dagpengemodtagerne, som parterne længe har efterspurgt:

- Den bedste medicin er at give de ledige mange flere muligheder. Og vi har længe bedt om uddannelsesgarantien, så jeg fryder mig over, at den er blevet en del af finansloven, som vi generelt er meget positive overfor, siger Ejner Holst, sekretær i LO.

Hos 3F har forbundsformand Poul Erik Christensen endnu større ros til finansloven og især tiltaget om efteruddannelse:

- Finansloven tager udgangspunkt i den helt store udfordring for de ledige, nemlig forældede uddannelser. De har fokuseret på det, der kan hjælpe folk, som har problemer med at holde fast på arbejdsmarkedet, og nu skal de køre en bulldozer gennem uddannelsessystemet, så vi kan få flere åbne døre i forhold til uddannelse, siger han.

Genoptjeningskravet skal forbedres

Mens LO og 3F har masser af skulderklap til regeringens arbejde med finansloven, som de indgik i samarbejde med Enhedslisten, er FTF mere forbeholdne. FTF er hovedorganisation for 450.000 offentlige og privat ansatte, og selv om formand Bente Sorgenfrey er overordnet positiv, har hun et par kritikpunkter:

- Det er ærgerligt, at der ikke skete noget på områderne med genoptjeningskravet og de supplerende dagpenge. Det, vi har fokuseret på under forhandlingerne, har været, at genoptjeningskravet skulle forbedres, så man kan komme hurtigere ind i dagpengesystemet igen. Det er afgørende for den enkelte ledige, siger hun.

Derfor håber Bente Sorgenfrey, at genoptjeningskravet er på papiret, når Enhedslisten til maj har bebudet, at de vil arbejde videre med dagpengesituationen.

Armene er ikke i vejret

Hos FOA mener næstformand Mona Striib slet ikke, at regeringen har lyttet ordentligt til fagbevægelsernes råd og ønsker i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Derfor er hun ikke særlig tilfreds med den endelige finanslov:

- Der tages nogle skridt i den rigtige retning, men det er stadig ikke nok. Vi har fortsat en situation, hvor folk risikerer at miste deres forsørgelsesgrundlag. Det er positivt, at der er kommet et uddannelseselement i finansloven, men vi har ikke armene højt oppe, siger hun.

Mona Striib mener derfor ikke, at Enhedslisten skal vente helt til maj med at arbejde videre med dagpengeproblemet. Hun ser derimod, at partiet tager arbejdshandskerne på med det samme, da det er en udfordring, der skal løses nu.

Enhedslisten er utilfreds

Ved et pressemøde søndag meldte Enhedslistens politiske leder, Johanne Schmidt-Nielsen, klart ud, at partiet ikke er tilfreds med finanslovens håndtering af dagpengeproblemet:

- Den her finanslov løser ikke dagpengeproblemet. Vi kom et lille stykke af vejen. Vi har sikret, at de, der står til at falde ud 1. januar, ikke står med nul kroner, sagde hun og understregede, at partiet ikke kunne forsvare over for sig selv og de udfaldstruede dagpengemodtagere at sige nej til aftalen trods det for partiet utilfredsstillende resultat.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.