Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Færre kommuner kan få penge til at fjerne faldefærdige huse

Regeringen skærer i antallet af kommuner, som kan søge pulje om at nedrive faldefærdige huse.

Socialdemokraternes landdistriktsordfører, Magnus Heunicke, kritiserer regeringen for at skære i antallet af kommuner, som kan søge pulje til nedrivning af faldefærdige huse. Scanpix/Uffe Weng
Socialdemokraternes landdistriktsordfører, Magnus Heunicke, kritiserer regeringen for at skære i antallet af kommuner, som kan søge pulje til nedrivning af faldefærdige huse. Scanpix/Uffe Weng

København. Ødelagte vinduer og råddent træværk. Forfaldne huse findes mange steder rundt i landet og skæmmer bybilledet.

Regeringen har gjort det til en mærkesag at skabe vækst og udvikling i hele Danmark, men skærer nu i antallet af kommuner, som kan søge den statslige nedrivningspulje for at fjerne faldefærdige rønner og lignende.

I dag kan 70 kommuner søge puljen, men regeringen skærer det ned til 45, fordi der er afsat færre midler end tidligere.

I 2014 og 2015 var der sammenlagt cirka 200 millioner kroner til nedrivning af faldefærdige huse, men i år er der kun afsat knap 55 millioner kroner, selvom SR-regeringen havde afsat 100.

Socialdemokraterne ville gerne have forhandlet om nedrivningspuljen i forbindelse med planloven, som faldt på plads torsdag. Men det ønskede regeringen ikke. Den har i stedet sendt ordførerne en orientering, som Ritzau har set.

Det vækker kritik hos Socialdemokraterne, der ikke forstår regeringens prioriteter.

- Det stemmer på ingen måde overens med, at man skal kunne bo og arbejde i hele Danmark, som regeringen påstår er en høj politisk prioritet, siger Magnus Heunicke (S), der er landdistrikts- og ø-ordfører.

- Socialdemokratiet mener, at puljen skal være på 100 millioner kroner - et forslag der var fuldt finansieret. Derfor er det endnu mere uforståeligt, at man skærer så massivt i et så effektivt værktøj, siger han.

Pengene i nedrivningspuljen fordeles efter, hvor mange nedslidte bygninger der er i kommunerne.

Til og med 2020 uddeler staten hvert år penge til kommunerne, så de kan fjerne forladte bygninger i landdistrikter og småbyer.

Pengene kan også bruges på at istandsætte dårligt vedligeholdte boliger på landet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.