Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Europarådet advarer mod masseovervågning

I en ny rapport advarer Europarådet mod at indføre masseovervågning på baggrund af terrorangrebene i Paris. Det er et klart bevis på, at EU ikke skal paniklovgive ud fra enkeltstående terrorangreb, mener EU-parlamentariker Rina Ronja Kari.

EU: Det er bekymrende, at politikere vil indføre mere masseovervågning på baggrund af terrorangrebene i Paris. Det konkluderer Europarådet i en ny rapport om masseovervågning og kampen mod terrorisme. For masseovervågning »synes ikke at have bidraget til at forebygge terrorangreb«, som der står i rapporten.

Europarådets konklusioner er et klart bevis på, at EU ikke skal paniklovgive og eksempelvis registrere flypassagerer eller øge grænsekontrollen på baggrund af enkeltstående terrorangreb. Det mener medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU Rina Ronja Kari (N).

»Rapporten viser, at masseovervågning faktisk ikke virker som et godt redskab mod terrorisme. Derimod virker velovervejet overvågning, hvor vi eksempelvis har en efterretningstjeneste, der har en grund til at mistænke nogle og overvåger dem af den grund,« siger Rina Ronja Kari.

Hun mener, at fordi mange er blevet bange og forskrækket efter terroraktionen i Frankrig, får man naturligvis lyst til at reagere. Men samtidig er der grund til at tænke sig godt om, mener hun:

»Inden man for eksempel indfører et flypassagerregister, som netop er masseovervågning, så skal man lige trække vejret et øjeblik og overveje, om det er det rigtige at gøre,« siger hun og uddyber:

»Det virker som om, at der sidder nogle og misbruger situationen til at indføre noget lovgivning, som ikke kommer til at virke mod terrorisme, men som giver dem nogle flere overvågningsredskaber.«

Europarådets parlamentariske forsamling skriver også i rapporten, at masseovervågningen, som blandt andet Edward Snowden har afsløret, er »til fare for grundlæggende menneskerettigheder«.

»Jeg mener, at vi som borgere har en grundlæggende ret til at kunne bevæge os rundt uden at blive registreret, og jeg synes, at det er et voldsomt indgreb i den grundlæggende ret, hvis vi skal til at registreres, hver gang vi sætter os ind i et fly,« siger Rina Ronja Kari.

Netop et fælleseuropæisk register over flypassagerer var på dagsordenen ved et møde mellem EUs indenrigs- og justitsministre torsdag.

Europa-Kommissionen forsøger at få registret indført, fordi den mener, at de europæiske efterretningstjenester mangler et våben i kampen mod terrorisme og grænseoverskridende kriminalitet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.