Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU vil sikre unge noget at rive i

Efter at bankerne har fået milliarder i støtte, er det nu de unges tur, mener et dansk medlem af Europa-Parlamentet.

Næsten hver fjerde unge europæer står uden arbejde, og derfor er der brug for at hjælpe de unge ud af arbejdsløshedskøerne, mener et stort flertal af europaparlamentarikerne.

De har onsdag vedtaget en betænkning, som opfordrer EUs beskæftigelsesministre til at give unge under 25 år og nyuddannede under 30 år en garanti for, at de efter fire måneder som arbejdsløs kan få et arbejde, en læreplads, opkvalificering eller en uddannelse.

Parlamentsmedlem Emilie Turunen (SF) har skubbet på for at få ordningen igennem, og derfor glæder hun sig over, at langt størstedelen af hendes kollegaer på tværs af partiskel bakker op.

- Det handler grundlæggende om at sikre, at vi har en aktiv og meningsfuld arbejdsmarkedspolitik, hvor man holder sine kvalifikationer ved lige under krisen, eller endnu bedre: Får et job. Det er ikke en jobgaranti, men en ungdomsgaranti. Det er for at undgå, at en hel generation ender i langtidsledighed, forklarer hun.

Emilie Turunen mener, at initiativet kan sammenlignes med den danske straksaktivering, hvor en ung kontanthjælpsmodtager efter 13 uger som arbejdsløs bliver sendt i uddannelse eller aktivering.

Hun erkender dog også, at der kan være et dyrt og ambitiøst forslag at gennemføre.

- Det vil være en stor investering for Europa, og i sidste ende er det ikke sikkert, at de europæiske beskæftigelsesministre vedtager det. Men det er en tilpas fleksibel garanti, den respekterer forskellige måder at implementere forslaget på i de forskellige lande, og så kan de enkelte lande søge Den Europæiske Socialfond om penge til at få de unge i gang, siger hun og tilføjer:

- Vi må simpelthen kunne prioritere det i vores budgetter, vi har kunnet prioritere så meget andet, for eksempel milliard-redningspakker til bankerne.

I gennemsnit stod 23,7 procent af alle unge i EU uden arbejde i november 2012, og kun i Danmark, Tyskland, Østrig og Holland lå ungdomsarbejdsløsheden under 15 procent, mens mere end hver anden unge græker eller spanier ikke har noget job.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.