Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU vil have del i Grønlands undergrund

De europæiske virksomheder er langt efter konkurrenterne i forhold til råstoffer i Grønland. Derfor vil EU-kommissionen nu ifølge Radio24syvs oplysninger etablere et konsortium, der skal sparke EUs erhvervseventyr på Grønland i gang.

Den grønlandske undergrund er rig på mineraler, sjældne jordarter og olie, som internationale virksomheder gerne vil have fingrene i.

På nuværende tidspunkt er det ganske få af de i alt 116 licenser til at undersøge og udvinde råstoffer på Grønland, der er på europæiske hænder, men ifølge Radio24syvs oplysninger barsler den italienske EU-kommissær for erhvervsliv og iværksætteri, Antonio Tajani med en plan, der skal skabe et privat europæisk konsortium, som kan byde inde på de store råstofområder i Grønland.

Det er en god idé, mener EU-parlamentsmedlem Bendt Bendtsen (K), der frygter, at Europa taber kampen om adgangen til de vigtige råstoffer, hvis ikke der bliver lavet et samarbejde på tværs af medlemsstaterne, som kan dæmme op for de kinesiske, australske og amerikanske selskabers dominans i den arktiske region.

- Der er ingen tvivl om, at EU fremover bliver mere og mere afhængige af de her råstoffer. Derfor synes jeg, det ville være positivt, hvis et konsortium af store selskaber går sammen. Det kunne være Siemens, Phillips eller andre, siger Bendt Bendtsen til Radio24syv.

Kristian Søby Kristiansen, der forsker i Arktis på Center for Militær Studier på Københavns Universitet, peger på, at Europa har en svag tilstedeværelse i regionen. Ud over et særligt konsortium med fokus på Grønland går den politiske vej til indflydelse gennem Arktisk Råd, hvor EU ønsker at få observatørstatus.

- Hvis man skal have indflydelse på de store beslutninger og dermed også på investeringsklimaet- og reguleringerne i regionen, så er Arktisk Råd stedet, hvor det kan ske, siger Kristian Søby Kristiansen til Radio24syv.

Men det er ikke udelukkende med erhvervssigte, at Bendtsen gerne ser, at EU kommer mere på banen i Grønland. For det handler også om den fremtidige politiske balance i hele den arktiske region.

- Selvfølgelig er der også geopolitik i det her, siger Bendt Bendtsen, der peger på, at både Kina og EU står klar ved indgangsdøren i Arktisk Råd, siger den danske parlamentariker, der er dybt bekymret over den kinesiske tilstedeværelse i Grønland:

- Jeg synes, det er bekymrende, at vi ser Kinas tilstedeværelse så massivt alle steder i verden, hvor det drejer sig om råstoffer. Og derfor synes jeg, det er dybt bekymrende, at EU ikke er til stede i Grønland, siger Bendt Bendtsen.

EU-kommissionen vil endnu ikke bekræfte, at man arbejder på et erhvervskonsortium med henblik på at øge muligheden for at kunne byde ind på de store råstofprojekter på Grønland. Torsdag fremlagde EU-kommissionen på et møde i Bruxelles EU’s bud på en fremtidig politik for den arktiske region for medlemsstaternes udenrigsministre.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.