Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU vil dele kriminelles data på tværs af landegrænser

Står det til EU-Kommissionen, skal politiet i medlemslandene have nemmere adgang til elektroniske beviser.

Det skal være lettere og hurtigere for politiet og retsmyndighederne i EU-lande at få fat i elektroniske beviser såsom e-mails og dokumenter gemt i skyen.

Nye regler skal sørge for, at politiet på tværs af medlemslandene kan indsamle den nødvendige information til at efterforske, retsforfølge og spore kriminelle og terrorister.

Sådan lyder det i ét blandt en række af forslag, der skal styrke EU-borgers sikkerhed. De kommer i kølvandet på flere angreb de seneste år og fremlægges tirsdag af EU-Kommissionen.

Ifølge EU-kommissæren for retlige anliggender, forbrugerpolitik og ligestilling, Vera Jourová, involverer omkring 85 procent af alle kriminelle efterforskninger elektroniske beviser. Mere end halvdelen af dem involverer anmodninger på tværs af landegrænser.

I dag kan det tage op til 120 dage at få adgang til disse beviser fra et andet medlemsland.

- Dagens forslag skal løse problemerne og drastisk reducere ventetiden til kun ti dage. I hastesituationer til kun seks timer, siger Vera Jourová under en pressekonference i EU-Parlamentet i Strasbourg.

- Med de nye regler vil myndighederne kunne anmode om beviserne direkte fra serviceudbyderne i et andet medlemsland, siger hun.

Selv hvis serviceudbydernes hovedkontor ligger uden for EU, eller den anmodede data er opbevaret i et tredje land, skal det udleveres inden for tidsfristen på ti dage.

Er der tale om særligt personfølsomme oplysninger, skal en dommer dog godkende anmodningen for at sikre alle involveredes rettigheder.

- Det er en sand revolution inden for europæiske kriminalsager, siger Vera Jourová.

Hun bakkes op af kommissionens førstenæstformand, Frans Timmermans. Han mener, at de kriminelle i dag undslipper lovens lange arme ved at gøre brug af kommunikation online på tværs af landegrænser.

- Der må ikke være nogle gemmesteder for kriminelle og terrorister i Europa, online eller offline, siger Timmermans i en pressemeddelelse.

EU-Kommissionen vil desuden indføre obligatorisk brug af biometrisk data, heriblandt fingeraftryk og ansigtsgenkendelse, i de lande, der bruger id-kort.

Ansigtsgenkendelse bruges allerede i nyere danske pas.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.