Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU søsætter nyt forsøg på at registrere flypassagerer

Europa-Kommissionen forsøger igen at komme igennem med et forslag om at indsamle oplysninger om alle flypassagerer, der skal gemmes i et register.

EU ønsker at oprette et register over alle flypassagerer.
EU ønsker at oprette et register over alle flypassagerer.

Dine kontokortoplysninger, ønsker til flymåltidet og information om tidligere rejser er blot et udpluk af de personlige oplysninger, som Europa-Kommissionen vil have indsamlet og gemt om flypassagerer i op til fem år. Det skriver Information.

Forslaget om at oprette et fælleseuropæisk flypassagerregister skal diskuteres af EUs indenrigs- og justitsministre ved et møde torsdag. Sigtet er, at registeret, der skal indeholde oplysninger om rejsende ind og ud af EU, skal bruges i kampen mod terrorisme.

Forslaget er en revideret udgave af et forslag fra 2011, som blev blokeret af Europa-Parlamentet i bekymring over indgrebet i borgernes frihedsrettigheder. Men nu er debatten om registret blusset op igen.

The Guardian og nyhedsbureauet Reuters er i besiddelse af et lækket lovudkast, der viser, at Kommissionen vil reducere den periode, oplysningerne gemmes, før de anonymiseres. Først gik forslaget på 30 dage, nu tales der blot om en uge.

Men oplysningerne vil fortsat blive gemt i op til fem år og skal bruges til bekæmpelse af terrorisme og »alvorlige transnationale forbrydelser«. I det tidligere forslag var definitionen »terrorisme og alvorlige forbrydelser«.

Medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU Rina Ronja Kari (N) mener ikke, at ændringerne er vidtgående nok.

»Der er tale om meget små symbolske ændringer. Tilbage står der stadig, at man vil registrere alle flypassager. Det er klassisk masseovervågning af den værste slags,« siger hun til Information.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.