Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-pres får Norge til at se på toldforhøjelser

Norge har fået kritik for toldforhøjelserne på landbrugsvarer og hortensiaer og givet tilsagn til en undersøgelse af tolden. »Vigtigt skridt i den rigtige retning,« siger dansk minister.

Toldforhøjelserne i Norge, der har mødt kritik både fra politisk side og fra virksomheder, fordi tolden på landbrugsvarer og hortensiaer blev hævet markant, fik mandag også kritik i EU. Det har resulteret i en norsk tilslutning til en afvisning af alle former for protektionisme.

Det er meget vigtigt signal, der har stor betydning for danske virksomheder og bevarelsen af arbejdspladser på gartnerier og mejeriproducenter, siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF).

- Norge har nu givet et signal om, at de ikke vil fortsætte i den dur. Det er en ret klar melding, at Norge har accepteret, at tolden nu skal undersøges. Det er et rigtigt stort skridt, der nu er taget, siger Pia Olsen Dyhr til Berlingske Nyhedsbureau.

Det var på et møde mandag i Rådet for det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS), der består af EU-landene, Norge, Island og Liechtenstein, at der blev lagt pres på Norge angående toldforhøjelser, som landet har indført på visse landbrugsvarer. Her opnåede EU norsk tilslutning til afvisning af alle former for protektionisme samt tilsagn om en snarlig undersøgelse af vilkårene for samhandlen med landbrugsvarer med henblik på at indlede forhandling af liberaliseringer.

- Nu må vi se, hvor langt undersøgelsen kommer til at gå, men det er et stort skridt i den rigtige retning, der nu er taget. Det betyder meget for danske virksomheder og for bevarelsen af arbejdspladser, siger Pia Olsen Dyhr.

Samtidig opfordrer ministeren Norge til at samarbejde med Europa-Kommissionen om en hurtig undersøgelse af vilkårene for samhandlen med landbrugsvarer og derefter til at forhandle om yderligere liberalisering på området.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.