Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-fronterne trækkes op forud for valg

Valgforbund sikrer unionsmodstandere en stemme i Europa-Parlamentet. Samtidig tyder det på rødt valgforbund mellem R, S og SF.

De danske EU-modstandere fordobler nu deres mulighed for at få valgt en repræsentant ved sommerens valg til Europaparlamentet. JuniBevægelsen og Folkebevægelsen mod EU har således aftalt et valgforbund ved valget den 7. juni. Det sker samtidig med, at De Radikale, Socialdemokraterne og SF arbejder på et lignende samarbejde.

- Med valgforbundet er det sikret, at der også er danske unionsmodstandere i det kommende EU-Parlament. Det er kun et spørgsmål om, hvem og hvor mange det bliver, siger Folkebevægelsens medlem af EU-Parlamentet og spidskandidat, Søren Søndergaard.

Ved det seneste valg til Europaparlamentet, i 2004 fik valgforbundet mellem JuniBevægelsen og Folkebevægelsen tilsammen godt 14 procent af stemmerne. Det rakte til to ud af de 14 danske mandater. Denne gang er kampen om pladserne i Europaparlamentet dog hårdere. En valgreform betyder nemlig, at Danmark mister én af de 14 pladser.

Samtidig tyder meget på, at der bliver politisk samling på venstrefløjen i dansk politik. Ifølge De Radikales landsformand, Søren Bald, arbejder partiet nemlig - "som førsteprioritet" - på at lave et valgforbund med Socialdemokraterne og SF.

I 2004 betød De Radikales valgforbund med Kristendemokraterne indirekte, at partiet fik valgt Anders Samuelsen (der siden er blevet afløst af Johannes Lebech). Hvis Kristendemokraterne i stedet var gået sammen med Venstre og De Konservative, ville mandatet være endt hos sidstnævnte parti.

- Man skal ikke overvurdere den matematiske effekt af et valgforbund. Men det betyder, at vælgerne ikke behøver frygte, at deres stemme er spildt, hvis man ikke kommer ind. Modsat så er der altid nogen, som ikke vil stemme på en, netop fordi de frygter, at stemmen kan ende på et andet parti, siger Johannes Lebech.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.