Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-forbud mod 100 milliarder plastikposer vedtaget

Margrete Auken fik tirsdag stemt et forbud igennem i EU, der tvinger medlemslandene til at nedbringe det årlige forbrug af op mod 100 milliarder af tynde plastikposer.

ARKIVFOTO: Margrete Auken fik tirsdag stemt et forbud igennem i EU, der tvinger medlemslandene til at nedbringe det årlige forbrug af op mod 100 milliarder af tynde plastikposer.
ARKIVFOTO: Margrete Auken fik tirsdag stemt et forbud igennem i EU, der tvinger medlemslandene til at nedbringe det årlige forbrug af op mod 100 milliarder af tynde plastikposer.

Margrete Auken (SF) rakte begge arme i vejret i triumf.

Tirsdag kort efter frokost blev hendes forslag om at nedbringe forbruget af 100 milliarder plastikposer i Europa vedtaget i Europa-Parlamentet i Strasbourg. Da vedtagelsen var hjemme, blev hun meget, meget glad. Det skriver bt.dk.

»Det er en fantastisk sejr for miljøet, fordi beslutningen kan omsættes direkte i handling. Det er kronen på to års arbejde med dette her forbud,« siger Margrete Auken.

EU-landene kan nu vælge mellem helt at forbyde de gratis letvægtsplastikposer i detailhandlen eller forpligte sig til at skære forbruget af dem voldsomt ned.

Hver europæer bruger omkring 200 af disse plastikposer om året, og hvis de endte i forbrændingsanlægget, var problemet ikke så stort.

Men det sker ikke. Man har beregnet, at otte milliarder plastikposer hvert år ryger direkte i havet, hvor de udgør en alvorlig kilde til forurening. Ni ud af ti fugle i Nordsøen har plastik i maven, og der har i farvandet ud for Bermuda dannet sig enorme øer af plastikaffald, der ikke nedbrydes naturligt.

Undervejs har den danske EU-kommissær Margrethe Vestager været kritisk overfor forbuddet, og miljøminister Kirsten Brosbøl (S) forsøgte i efteråret at spænde ben for det. Det var dengang den danske regerings holdning, at de enkelte lande selv måtte finde en løsning på problemet.

Modstanderne af Aukens initiativ har imidlertid ændret holdning, muligvis under indtryk af, at det lykkedes at få en aftale mellem parlamentet og ministerrådet.

Den danske plastindustri kalder vedtagelsen historisk.

»Det er godt, der nu endelig bliver strammet op, og vi må også lette på hatten for det stykke arbejde, som Margrete Auken har udført for at få vedtaget direktivet,« siger Helle Fabiansen, miljøchef i Plastindustrien.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.