Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU bløder op på plan for kvindekvoter

Lovmæssige kvindekvoter i EU bliver der ikke tale om på grund af for stor uenighed, og fordi EUs advokater vurderer, at det er EU-stridigt.

Kvindekvoter i EUs bestyrelser eller ej? Et omdiskuteret emne, der kan sætte sindene i kog. Og det har det gjort i EU-Kommissionen, hvor EUs kommissær for retlige anliggender, Viviane Reding, fremsatte et forslag, som i første omgang krævede, at alle børsnoterede virksomheders bestyrelser i EU skal bestå af mindst 40 procent kvinder.

Men selv om de fleste EU-kommissærer er enige om, at flere kvinder skal ind i bestyrelserne, nægtede flere at gå med til forslaget ved fremlæggelsen for tre uger siden. Og ifølge Financial Times bliver det en ny, men væsentlig mindre kantet plan, der onsdag kommer på banen – også fordi første udkast blev blokeret af EUs advokater.

Den reviderede udgave ønsker stadig 40 procent kvinder i bestyrelserne, men virksomhederne løber ikke ind i sanktioner, hvis de fraviger kravene. Frem for at tvinge bestyrelser med EU-lovgivning til at tage kvinder ind, skal måden at vælge bestyrelsesmedlemmer på ændres, og de enkelte medlemsstater får bedre mulighed for at lave regler på egen hånd.

Forslaget er allerede underskrevet af fem mandlige kommissærer, og det forventes, at nej-sigerne, som primært er kvinder, herunder EUs danske klimakommissær, Connie Hedegaard, vil ende med at sige ja.

Vivian Reding har skrevet i et brev til kommissærerne, at hun havde »foretrukket et stærkere forslag«, men det har været nødvendigt at bløde det op. Hun vurderer fortsat, at en lov med krav om kvindekvoter ikke strider mod EU-reglerne, men accepterer uoverensstemmelserne.

- Medunderskriverne på forslaget og jeg forstår også bekymringerne, som adskillige af jer har givet udtryk for, og vi er villige til at bevæge os mod et kompromis, forklarer hun i brevet.

Ifølge EUs data er der gennemsnitligt kun 13,7 procent kvinder på bestyrelsesposterne i de større virksomheder, men lovmæssige kvoter er fortsat ikke vejen frem, vurderer flertallet.

Hele kvotekampen og splittelsen i Kommissionen har været en usædvanlig situation. Ifølge Berlingske Business har det under kommissionsformand José Manuel Barroso været kutyme, at Kommissionen sender beslutningsforslagene videre enstemmigt.

At det ikke sker i dette tilfælde viser, at Kommissionen udgøres af en politisk mangfoldighed. Kommissærer fra de liberale partier er overvejende modstandere af forslaget, og bemærkelsesværdigt er det, at mange af nej-stemmerne kommer fra kvinder, mens mændene har sagt ja.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.