Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-ansat: Vi knokler og har kummerlige kontorer

Vi knokler, er pressede og mange af os har kummerlige kontorer, lyder det fra dansk EU-ansat, der frygter, at danskere i stigende krav ikke vil arbejde for EU.

Arkivfoto. EU-ansatte demonstrerede tidligere i november i Bruxelles mod ventede nedskæringer i den offentlige sektor. I dag spørger en dansk EU-ansat, om man mon er klar over de vilkår, hun og hendes kolleger arbejder under.
Arkivfoto. EU-ansatte demonstrerede tidligere i november i Bruxelles mod ventede nedskæringer i den offentlige sektor. I dag spørger en dansk EU-ansat, om man mon er klar over de vilkår, hun og hendes kolleger arbejder under.

LONDON: Ja, vi er godt lønnede som EU-ansatte, lyder det fra dansk EU-ansat. Ja, vi har gode pensionsordninger. Og ja, det er spændende at arbejde for EU i Bruxelles.

Men at være EU-ansat er samtidig »ekstremt krævende«, lyder det fra samme EU-ansatte som reaktion på, at den britiske premierminister David Cameron er gået i brechen for at få skåret yderligere 6 mia. euro i EU-ansattes løn, pensioner og fryns under budgetforhandlingerne i Bruxelles.

- Jobbene er på et højt niveau, vi arbejder mange, mange flere timer end i Danmark. Når jeg er i Danmark, undrer jeg mig altid over, at man går hjem samme tid, som jeg kommer tilbage fra frokostpause, siger danskeren, som Berlingske har lovet anonymitet, men som har været EU-ansat i næsten to årtier.

- Vi har således ikke så gode arbejdsforhold, og flertallet har kummerlige kontorer. Vi er nødt til at ansætte hjælp til at få passet vores børn for at kunne få hverdagen til at hænge sammen. Vi skal være meget kompetente og fleksible, og de fleste af os taler 4-6 sprog og bruger dem dagligt. Blot at kunne tale engelsk er ikke noget særligt her.

Den EU-ansatte, der er midt i fyrrene, peger på, at der trods det spændende arbejde også er mange afsavn, såsom sparsom kontakt til familie hjemme i Danmark, og at det sociale sikkerhedsnet slet ikke er så fantastisk, som mange tror.

- Sikkerhedsnettet er ikke det samme som EU-ansat. For eksempel skal vi betale for al lægehjælp. Dog refunderer forsikringen noget, men et eksempel: Et lægebesøg i Danmark koster mig 4.000 kr., og jeg får kun 1.000 kr. refunderet. Jeg har fået nogle ortopædiske operationer gennem 10 år, hvilket har betydet, at jeg selv har skulle betale 70.000 kr., da forsikringen har et loft. Når man fortæller det til danskere, bliver de meget overraskede. Vores løn får derfor hurtigt ben at gå på, og jeg har ikke meget at spare op trods god løn.

Den danske EU-ansatte peger af samme grund på, at det er blevet mindre attraktivt som dansker at arbejde for EU, og at det kan påvirke rekrutteringen af danskere.

- Dem der er blevet ansat efter sidste reform af lønsystemet i 2004, tjener nok halvdelen af, hvad jeg tjener nu, og så er man er nødt til at have to indtægter i en familie.

- For en almindelig dansker med akademisk uddannelse er det ikke så eftertragtet mere, især pga. af de ny lønsystemer – det er ikke det værd. Der kommer få skandinaver ind, vi bliver færre og færre, og det er jo ikke i orden. Vi danskere bringer jo noget helt særligt til EU's arbejdspladser, og vi er som regel i høj kurs pga. niveau, attitude og moral. At de vil skære yderligere i vores budget vil bl.a. betyde, at kun øst- og sydeuropæere vil komme og arbejde for EU.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.