Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Etisk Råd: Tab af børn bør ikke erstattes økonomisk

Forslag om at give penge til forældre, der mister et barn efter skade i sundhedsvæsenet, vækker bekymring.

Forslag om at give penge til forældre, der mister et barn efter skade i sundhedsvæsenet, vækker bekymring hos Etisk Råd. Arkivfoto. Free/Colourbox
Forslag om at give penge til forældre, der mister et barn efter skade i sundhedsvæsenet, vækker bekymring hos Etisk Råd. Arkivfoto. Free/Colourbox

København. Sorg er ikke et økonomisk anliggende, mener Gorm Greisen, der er formand for Det Etiske Råd og overlæge ved Rigshospitalets neonatalafdeling.

Han er bekymret over regeringens fremsatte lovforslag om at give forældre 162.000 i erstatning, hvis de mister et barn på grund af skade påført i sundhedsvæsenet.

- Jeg synes, det er problematisk, for det er at blande to universer sammen, siger han.

- Det ene univers handler om penge. Men hvis det drejer sig om sorg og måske vrede, så er det på en eller anden måde i mine øjne forkert at sætte penge på.

Gorm Greisen understreger, at tabet af et barn er anderledes end at miste for eksempel en ægtefælle. Det sidste medfører ofte et økonomisk tab, og derfor giver det mening at give en passende erstatning.

Sådan forholder det sig ikke, når et barn går bort.

- Sorg kan ikke måles. Hvilken skala skal det måles fra? Det er på en eller anden måde uværdigt at betale sig fra det, mener han.

På samme tid udtrykker han bekymring for, om forslaget vil åbne døren for, at man begynder at tænke børn som en investering, som der kan sættes en pris på.

En del af det fremsatte lovforslag er også at sikre, at forældrene får mulighed for at få gratis psykologhjælp i forbindelse med tabet.

Gorm Greisen mener dog, at det er bedre at se på behovet i de enkelte situationer frem for at opsætte en fast formel for, hvad de efterladte har brug for.

- Der ville jeg hellere have, at vi var et velfærdssamfund, der var indrettet sådan, at hvis man havde mistet et barn og var i vanskeligheder, så var der en åben dør i kommunen, hvor der var mennesker med både medfølelse og også økonomisk mulighed for at hjælpe konkret, siger han.

Folketinget skal tirsdag behandle forslaget, der med støtte fra Dansk Folkeparti ventes at blive vedtaget.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.