Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Et intereuropæisk psykologisk pokerspil«

Sådan kalder en politisk kommentator kampen om den danske EU-rabat. Hvis Danmark ikke får sin EU-rabat, ryger en del af skattereformens finansiering.

De var der alle sammen - EUs regeringsledere. Men kunne ikke blive enige om et nyt budget. Heller ikke om at give Danmark rabat.
De var der alle sammen - EUs regeringsledere. Men kunne ikke blive enige om et nyt budget. Heller ikke om at give Danmark rabat.

En milliard kroner risikerer at forsvinde fra finansieringen af skattereformen, hvis det ikke lykkes statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) at forhandle en årlig EU-rabat hjem til Danmark efter nytår. Og hvad nu hvis, det ikke lykkes? Det spørgsmål vil regeringspartierne ikke svare på.

- Det giver ingen mening at tage en hvis-og-hvis-diskussion. Vi har alle sammen en forventning om at få rabatten, og jeg har fuld tillid til, at statsministeren kan forhandle den i hus, siger finansordfører for SF, Jonas Dahl.

Så lige nu har SF ikke et bud på en plan B, hvis rabatten ikke kommer i hus?

- Hør nu her, vi har en forventning om, at vi får en rabat på en milliard, siger han.

Fredag aften brød forhandlingerne om EUs budget for 2014-2020 sammen, og Thorning måtte rejse hjem fra Bruxelles uden sin EU-rabat. Under hele topmødet har statsministeren stået fast på en årlig dansk rabat på en milliard kroner - en milliard, som allerede er indregnet som en del af finansieringen af skattereformen. Hvis Danmark ikke får rabatten, skal pengene altså findes andetsteds.

Heller ikke de Radikale vil forholde sig til det scenarium.

- Der er et helt sædvanligt sammenbrud i forhandlingerne. Danmark står fast på sine krav, og de er ikke ændret. Vi satser på at komme igennem med vores krav, og derfor får du mig ikke til at spekulere i nogen alternativer, siger finansordfører Marianne Jelved (R).

Hvad får dig til at tro, at I kan komme igennem med kravet om rabat?

- Jeg har ikke flere svar nu. Danmark går efter at få den rabat, og derfor går jeg ikke ind i nogen former for alternative løsninger, fastslår Jelved.

Så I har ingen alternative løsninger lige nu?

- Tak for i dag.

Forhandlingerne om EU-budgettet forventes at blive genoptaget ved et topmøde i begyndelsen af februar, og Thorning har tidligere truet med at nedlægge veto, hvis Danmark ikke får sin rabat. Ifølge Jesper Termansen, politisk redaktør på Radio24syv, spiller Thorning højt spil.

- Der foregår et intereuropæisk psykologisk pokerspil, hvor Helle Thorning er nødt til at opretholde presset på systemet lige til det øjeblik, hun har fået sin rabat. Hun har investeret så meget i at få den her milliardrabat på budgettet, så bare antydningen af, at det kan gå anderledes, fjerner jo troen på hendes egne ord, siger han og påpeger, at det er derfor, at regeringspartierne heller ikke vil tale om det lille »hvis.«

- Jeg har en klar fornemmelse af, at de ved, at de til syvende og sidst kan få et eller andet. Måske ikke den hele milliard, men de får i hvert fald en betydelig rabat - ellers tror jeg simpelthen ikke, de turde melde så klart ud, siger Jesper Termansen.

- De der ting skal ganske vist løses til sidst på de europæiske topmøder, men det er jo i mellem topmøderne - gennem intense, diplomatiske kontakter - at man føler hinanden på tænderne. Og de her kontakter må have givet dem en klar fornemmelse af, hvor langt elastikken kan trækkes, siger han.

Finansminister Bjarne Corydon (S) har ikke ønsket at kommentere sagen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks