Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Enhedslisten vil beskytte afghanske tolke

Regeringens støtteparti vil have regeringen til at beskytte de afghanske tolke, der arbejder for de danske tropper i Afghanistan.

Det er hverken sympatisk eller fair, at Danmark ikke vil tilbyde asyl til de lokale tolke, der hjælper de danske soldater i Afghanistan.

Det mener Enhedslisten, der derfor vil have forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til genoverveje sin beslutning.

»Det undrer mig, at USA tilbyder sine afghanske tolke beskyttelse, mens forsvarsministeren herhjemme afviser. Mit forslag er derfor, at vi ændrer praksis og tilbyder beskyttelse,« siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø) i en kommentar.

Forsvarsministeren begrunder blandt andet afvisningen med, at de afghanske tolke overvejende rekrutteres i områder uden for Helmand-provinsen, og at risikoen for hævnangreb fra Taleban ikke er så stor, når tolkene vender tilbage fra de områder, de kommer fra.

Dermed går han stik imod vurderingen fra FNs Højkommissariat for Flygtninge, UNHCR, som går på, at alle personer, der antages at støtte NATOs soldater, risikerer at blive angrebet af Taleban.

»Det undrer mig, at forsvarsministeren kan være sikker på, at tolkene ikke er i fare, når Amnesty International, FN og Udlændingestyrelsen alle mener, der er fare for angreb fra Taleban. Denne bekymring kan forsvarsministeren ganske enkelt ikke tillade sig at lukke øjnene for, siger Nikolaj Villumsen.

Han har nu kaldt Nick Hækkerup i samråd for at redegøre for, »hvorfor de afghanske tolke, der har arbejdet for de danske tropper i Afghanistan ikke er i fare, samt hvorfor ministeren modsat USA afviser at yde tolkene beskyttelse«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.