Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Enhedslisten savner tiltag mod støtte fra erhvervsklubber

Vælgerne får ikke mulighed for at træffe et informeret valg i stemmeboksen, mener Enhedslisten.

Pernille Skipper vil gerne se, hvem der bidrager til partiernes erhvervsklubber og med hvor meget. Scanpix/Jens Astrup
Pernille Skipper vil gerne se, hvem der bidrager til partiernes erhvervsklubber og med hvor meget. Scanpix/Jens Astrup

Regeringens tre partier er blevet enige med Socialdemokratiet om en aftale for reglerne om partistøtte. Aftalen skal sørge for, at flere donationer omfattes af de regler, der kræver nogle informationer udleveret.

Men aftalen løser "tæt på ingen af de problemer", som blandt andet Europarådets antikorruptionsenhed, Greco, har påpeget. Det mener Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

- Når man i politik træffer beslutninger på vegne af en hel befolkning, betyder det, at man skal holdes i ørerne, siger hun.

- Hvis et parti forhandler milliarder af skattekroner i en bankpakke, er det interessant at vide, om der er gået penge retur i form af privat partistøtte. Der er det relevant at vide, om de giver 20.000 kroner eller mange millioner.

Pernille Skipper savner også, at aftalen indeholder et tiltag mod såkaldte erhvervsklubber.

Klubberne bruges til at indsamle donationer og kanalisere dem videre til partierne, uden at de oprindelige donorers navn optræder.

- På den måde omgår man reglerne, siger Pernille Skipper.

Reglerne for disse donationer er - ligesom donationer fra fagforeninger - ikke ændret med den nye aftale.

Pernille Skipper mener, at det kunne løses ved, at foreninger, der bruger mere end halvdelen af deres omsætning på partistøtte, skal oplyse, hvem dens medlemmer er.

- For så er det formentlig ikke en forening i ordets normale forstand såsom en fodboldklub. Så er det nok en måde at omgå partistøttereglerne og skjule sine pengestrømme, siger hun.

Hun peger på, at samme forslag kom fra et udvalg nedsat af den tidligere regering.

Ifølge Enhedslistens politiske ordfører er aftalen "pinlig" for politikerne i Folketinget.

- Det er en af de ting, der gør det rigtig træls at være på Christiansborg, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.