Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Enhedslisten kalder akutjob »eklatant fiasko«

Kun 321 langtidsledige dagpengemodtagere har fået et akutjob. Det er pinligt, at arbejdsgiverne ikke tager mere ansvar, mener Enhedslisten.

De 12.500 akutjob, der skulle målrettes de langtidsledige dagpengemodtagere, er kun mundet ud i 321 ansættelser, og det er langt fra godt nok.

Sådan lyder udmeldingen fra Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø), på baggrund af en undersøgelse foretaget af Politiken blandt A-kasserne, der viser, at der kun er blevet udbetalt 321 præmier til arbejdsgivere for at ansætte arbejdsløse, der stod til at miste deres dagpenge.

»Det er en eklatant fiasko, at det ikke er lykkedes at få flere i arbejde. Det er gået værre, end vi havde frygtet,« siger han.

Aftalen om akutjobordningen, som blev indgået mellem regeringen, KL, Danske Regioner og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) i efteråret 2012, havde som formål at skaffe mindst 12.500 akutjob målrettet de ledige, der stod til at falde ud af dagpengesystemet. Som en gulerod ville arbejdsgiverne få udbetalt en præmie på 12.500 kroner for et halvt års ansættelse og det dobbelte for et helt års ansættelse.

»Men det har var jo en frivillig ordning, og der står intet om, at arbejdsgiverne var forpligtet til at ansætte de langtidsledige. Det var en stor fejl, og det her viser jo, at arbejdsgiverne ikke har følt sig særligt forpligtede til at skaffe job til de ledige. Det er pinligt,« siger Christian Juhl.

Der blev i alt opslået 30.731 akutjob, og ordningen blev flere gange kritiseret for at skyde forbi målgruppen, da jobbene ofte ikke matchede med de lediges kvalifikationer og uddannelsesniveau. I alt 34.000 mistede dagpengeretten i 2013.

»Akutjobbene er jo gået fuldstændig uden om de 34.000 ledige. Der er tusindvis af job, der skifter hænder hvert år, så det burde kunne lade sig gøre at få flere i arbejde,« lyder det fra Christian Juhl.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har flere gange erkendt, at akutjobordningen ikke kunne stå alene og henviser i stedet til de andre initiativer, regeringen har taget. I maj blev regeringen og Enhedslisten enige om at videreføre den særlige uddannelsesordning for ledige i resten af 2013, og en midlertidig arbejdsmarkedsydelse blev indført ved årsskiftet.

»Alle de her lappeløsninger har bare ikke virket. Den eneste løsning er, at vi forpligter arbejdsgiverne til at ansætte dem, der har gået ledige i længst tid. Længst ledig - først i arbejde. Det er det princip, der skal aktiveres,« siger Christian Juhl.

»Det er ikke nok, at de ledige bare kommer med i bunken, og så får arbejdsgiverne en lille præmie, hvis de ansætter dem,« fastslår Enhedslistens ordfører.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.