Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Enhedslisten dropper at stille op til EU-valget

Enhedslisten har på sit årsmøde stemt nej til at stille op ved europaparlamentsvalget.

Enhedslistens gruppeformand Per Clausen er en af de personer i partiet, der ser stor fornuft i, at både Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten stiller op til europaparlamentsvalget.
Enhedslistens gruppeformand Per Clausen er en af de personer i partiet, der ser stor fornuft i, at både Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten stiller op til europaparlamentsvalget.

Man kommer ikke til at se Enhedslisten på stemmesedlen, når der næste år skal afholdes europaparlamentsvalg. Det har partiet afgjort på sit årsmøde.

222 stemte for forslaget om ikke stille op, mens 158 stemte for forslaget om at stille op.

Dermed lægger årsmødet, som er partiets øverste myndighed, sig op af den vejledende urafstemning, som blev foretaget blandt Enhedslistens medlemmer tidligere på måneden.

Ved urafstemningen stemte 722 medlemmer ja til, at partiet skal gå ind i europæisk politik, mens 750 sagde nej. 49 stemte blankt, og dermed var der stort set dødt løb.

EU-spørgsmålet splitter i høj grad partiet, og på årsmødet kom en lang række af partiets medlemmer med indlæg fra talerstolen, der enten var for eller imod en selvstændig opstilling af Enhedslisten.

Gruppeformand Per Clausen (Ø) er en af de personer i partiet, der ser stor fornuft i, at både Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten stiller op til europaparlamentsvalget.

Fra talerstolen på årsmødet gentog han sit argument om, at der er flere EU-skeptiske stemmer at hente, hvis begge lister opstilles til valget. Per Clausen mener, at både Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten har en chance for at få et mandat hver.

»Hvorfor skulle vi kæmpe for at få et mandat i stedet for to? Det forstår jeg simpelthen ikke,« sagde Per Clausen.

»Det handler om at styrke EU-modstanden og om at styrke den folkelige kamp mod EU. Det handler også om at styrke det socialistiske alternativ til det, vi ser i EU. Det er det, vi kan opnå ved at Enhedslisten opstiller i et valgforbund med Folkebevægelsen,« sagde han.

Mange medlemmer af Enhedslisten er imod en selvstændig opstilling til europaparlamentsvalget, da de frygter, at det vil tage livet endegyldigt af Folkebevægelsen mod EU. Hovedbestyrelsesmedlem Jakob Lindblom (Ø) mener, at det strider imod partiets DNA at stille op til EU-valget.

»Den selvstændige opstilling er et brud med det DNA, og det svækker kampen mod EU enormt, hvis vi ikke støtter op om Folkebevægelsen mod EU,« siger Jakob Lindblom.

»Hvis Folkebevægelsen mister sit mandat, vil det betyde meget mindre EU-modstand herhjemme,« siger han.

Folkebevægelsen mod EU er lige nu repræsenteret i Europa-Parlamentet ved Søren Søndergaard (Ø) som til næste folketingsvalg stiller op for Enhedslisten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.