Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Enhedslisten beskylder Finansministeriet for talsminke

Det bliver dyrt for almindelige borgere, hvis PSO skal betales over skatten, mener EL. Miljøvismand er uenig.

Pelle Dragsted.
Pelle Dragsted.

Enhedslisten tvivler stærkt på Finansministeriets beregninger om, hvad det vil betyde for husholdningerne, hvis PSO-afgiften erstattes med en bundskatteforhøjelse.

Finansministeriet regner med, at de penge, virksomhederne sparer, vil resultere i lavere priser. Dermed vil husholdningerne ifølge ministeriet få en nettogevinst, selv om de kommer til at stå med hele regningen.

Det er Enhedslisten lodret uenig i.

»Grundlæggende er der noget helt besynderligt i, at man flytter fire milliarder, som virksomhederne hidtil har betalt, over på husholdninger. Og så siger man samtidig, at alle borgere alligevel vil opleve en indkomstfremgang,« siger finansordfører Pelle Dragsted (EL).

»Vi mener, at Finansministeriet har sminket tallene, ved at indregne det man kalder afledte effekter: Nemlig at hvis man fjerner afgifter, vil det automatisk omvælte sig i lavere priser. Vi mener, at den antagelse i bedste fald er usikker, i værste fald fordrejende.«

Ifølge Lars Gårn Hansen, der er professor ved Københavns Universitet og såkaldt miljøvismand i De Økonomiske Råd, er det dog mest retvisende at tage højde for de indirekte effekter af skatteændringerne, sådan som regeringen gør.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.