Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Enhedslisten beskylder auditører for fiksfakseri

Enhedslisten mener, det er fuldstændig uforståeligt, at Forsvarets Auditørkorps opgiver at finde ud af om, hvorvidt en video af fangemishandling i Irak blev fortiet af den danske bataljonschef.

Det er helt hen i vejret, at Forsvarets Auditørkorps nu dropper sagen mod oberst John Dalby, tidligere øverstkommanderende for den danske bataljon i Irak. Det mener Enhedslisten, der nu vil have forsvarsminister Nicolai Wammen (S) til at redegøre for sagen.

Ifølge forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø) er der ingen tvivl om, at danske soldater var medskyldige, da civile irakere blev udsat for overgreb under militæroperationen Green Desert tilbage i 2004.

»Whistlebloweren Anders Kærgaard har fremlagt videofilm og operationsrapporter, der klart viser forsvarets ansvar for overgrebene på uskyldige civile irakere,« siger Enhedslistens ordfører i en skriftlig kommentar.

Beslutningen om at droppe sagen kommer ifølge Berlingske efter afhøring af adskillige vidner og anden efterforskning. Auditørkorpset, der er forsvarets interne anklagemyndighed, har dermed opgivet at finde ud af, om eksistensen af en videooptagelse af fangemishandlingen blev skjult og fortiet af John Dalby eller andre i den daværende bataljonsledelse.

På videoen ses irakiske sikkerhedsstyrker sparke en eller flere angiveligt tilbageholdte personer på jorden, mens danske soldater ser til.

Videoen blev offentliggjort i 2012 af tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard, der oplyser, at han i 2004 diskuterede videoen med John Dalby. Ifølge Kærgaard havde bataljonschefen advaret om, at optagelserne var så kontroversielle, at de kunne tvinge politikerne til at trække bataljonen hjem, hvis de blev offentliggjort.

John Dalby har i skarpe vendinger afvist at have haft kendskab til videoen, og afhøringer af andre i den daværende bataljon, inklusive dem, som Anders Kærgaard har udpeget, har ikke givet resultat.

Ifølge Nikolaj Villumsen er der imidlertid tale om aftalt spil fra auditørernes side.

»Det er desværre endnu et eksempel på fiksfakseri i Forsvarets Auditørkorps. Det er dybt uholdbart, at auditørkorpset ikke er uafhængigt af forsvaret, men skal undersøge deres kolleger,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.