Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Enhedslisten angriber V-plan om nye pengeklubber

Det kan føre til amerikanske tilstande i dansk politik, hvis Venstre får held med at skabe nye »erhvervsklubber«, hvor pengestærke personer kan donere til partiet, mener Enhedslisten.

Venstres plan om at øge pengebeholdningen i partikassen ved at udvide sin Liberale Erhvervsklub møder markant modstand hos Enhedslisten. Partiet frygter, at Venstre vil skabe amerikanske tilstande i dansk politik, hvis rigmænd i det skjulte kan sende store pengebeløb til partierne.

Enhedslisten mener, at Venstre forsøger at omgå reglerne om offentlighed omkring partistøtten, og partiet vil have regeringen til at få reglerne på plads, så man bremser Venstres pengeindsamling.

- Dette tiltag fra Venstres side har helt tydeligt til formål at omgå reglerne om offentlighed om partistøtten. Store regionale pengetanke vil under de gældende regler ikke være underlagt offentlighed, og det betyder, at der kan gemme sig store beløb fra erhvervsliv og interessenter, uden at borgerne har adgang til at vide, hvilke interesser Venstre reelt varetager, forklarer næstformand for Enhedslistens folketingsgruppe, Pernille Skipper, i en skriftlig kommentar.

Venstres plan, som Berlingske beskriver onsdag, betyder blandt andet, at partiet vil etablere en Venstre-erhvervsklub i alle landets fem regioner.

Her skal erhvervsfolk kunne møde fremtrædende Venstre-politikere for at skabe netværk, men også for at donere penge til Venstres partikasse. Det vil ikke fremgå af partiets regnskab, at erhvervsfolkene eller deres virksomhed støtter Venstre økonomisk.

Ifølge Pernille Skipper har offentligheden krav på at vide, hvor partierne på Christiansborg får deres penge fra.

- Når der sker en sammenblanding af penge og politik, har borgerne ret til at vide det. Som vælger bør man kunne få oplyst, hvilke interesser partierne egentlig varetager, og hvem der forsøger at påvirke politikken med pengepungen, siger hun og peger mod USA, hvor virksomheder og privatpersoners milliondonationer til præsidentkandidaternes valgkampe igen var et stort tema under det netop overståede valg.

- Skrækscenariet er jo USA, hvor pengepungen er meget afgørende for valgresultatet. Men vi er ikke langt fra i Danmark, hvis vi ikke får moderniseret reglerne. Og når Venstre nu forsøger at omgå de allerede eksisterende regler, er der virkelig behov for, at arbejdet kommer i gang, forklarer hun.

Den Liberale Erhvervsklub har omkring 13 år på bagen. Siden stiftelsen har den sikret Venstre et solidt millionbeløb til at føre valgkamp for. Medlemslisten i »klubben« er hemmelig.

Reglerne for partistøtte i dag betyder, at man kan give beløb op til 20.000 kroner anonymt, mens bidrag over det beløb ikke kan være anonyme.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.