Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Enhedslisten åbner forhandlinger om partistøtte

Onsdag begynder forhandlingerne om reglerne for partistøtte. Enhedslisten står først i møderækken og tilbyder aftale uden om Venstre.

Forhandlingerne om nye regler for partistøtten begynder onsdag. Enhedslisten er de første, der skal mødes med økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), og på dagsordenen er blandt andet et ekspertudvalgs oplæg til, hvordan man kan ændre reglerne for de donationer, der gives til partier og enkeltkandidater.

Regeringens ekspertudvalg anbefaler blandt andet, at der kommer større åbenhed om donationerne, og samtidig foreslår udvalget, at private bidrag modregnes i den offentlige støtte, som partierne modtager.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), anser oplægget for at være et godt udgangspunkt for forhandlingerne.

»Vi er rigtig glade for, at regeringen endelig kommer med et udspil om mere åbenhed i dansk politik. Enhedslisten har i årevis kæmpet for, at danske borgere kan få at vide, hvem der sponsorerer politikerne og partierne, og hvor mange penge de får,« siger hun.

»Hvis der for eksempel forhandles en stor aftale om olien ude i Nordsøen, skal man som borger i Danmark også kunne få at vide, hvor mange penge Mærsk efterfølgende giver de partier, der står bag aftalen.«

Anderledes kritisk over for regeringens udspil er Venstre, der opfatter forslaget om mere åbenhed om private partibidrag som et målrettet angreb på de borgerlige partier. Venstres anke er, at regeringen overser den indirekte støtte i form af eksempelvis kampagner fra fagbevægelsen.

Johanne Schmidt-Nielsen tvivler da også på, at der kan opnås en bred politisk enighed.

»Jeg håber meget, at højrefløjen finder ud af, at de gerne vil være med i en aftale. Jeg synes, det er dybt udemokratisk, at de åbenbart mener, det er fair at skjule, hvem der sponsorerer dem og finansierer deres kampagner. Men hvis de insisterer på hemmelighedskræmmeriet, vil jeg opfordre regeringen til at lave en aftale alene med os,« siger hun.

Efter Enhedslisten skal SF i næste uge til forhandlinger med regeringen. Dernæst følger de borgerlige partier.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.