Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Engell: Flere politielever er et dyrt krav fra partier

Partier må finde penge til politiet, før Finansministeriet nikker, mener politisk kommentator Hans Engell.

Adem Said (tv) kom i 2002 på Politiskolen. Hans forældre stammer fra det tidligere Jugoslavien. Adem Said læser og skriver tyrkisk. Et bredt politisk flertal kræver flere elever på Politiskolen. Scanpix/Thorkild Amdi
Adem Said (tv) kom i 2002 på Politiskolen. Hans forældre stammer fra det tidligere Jugoslavien. Adem Said læser og skriver tyrkisk. Et bredt politisk flertal kræver flere elever på Politiskolen. Scanpix/Thorkild Amdi

Der er ingen gratis omgang med flere politielever, som støttes af et politisk flertal. Partierne må vise, hvor de vil skaffe pengene, før Finansministeriet nikker til forslaget.

Det siger politisk kommentator Hans Engell.

»Den største forhindring vil være Finansministeriet. Det kommer til at koste rigtig mange penge. Der er i forvejen hårdt pres på finansloven. Partierne har stillet i udsigt, at Forsvaret skal øges med milliarder,« siger Hans Engell.

»Der skal også findes penge til skattelettelser. Problemet er, om man kan finde nok unge, kvalificerede elever. Men det absolutte hovedproblem er: Hvor finder man pengene?«

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, kræver markant flere politielever næste år.

Opfordringen støttes af Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, Socialdemokratiet og De Konservative, der dog ikke vil sætte et konkret tal på.

»Ingen af partierne har haft fem flade øre med. Ingen af dem har sagt: Så finder vi besparelser her og her og her,« siger Hans Engell.

Hen peger på, at politiet et presset. Betjente kontrollerer grænsen, bekæmper bander, forebygger cyberkriminalitet, anholder tiggere og forebygger indbrud.

Politiskolen optager normalt 400 elever årligt. Sidste år var det 600, og i år venter Rigspoliti 744 nye politielever. Betjentenes formand Claus Oxfeldt kræver 1200 nye politielever hvert år.

Flere politielever bliver et tema ved finansloven. I efteråret skal regeringen også forhandle skat og pension med Dansk Folkeparti og et flerårigt forsvarlig med flere partier.

»(Finansminister) Kristian Jensen får noget af en opgave med de ønskesedler, der indløber fra partierne. Men det er umuligt for borgerlige partier ikke at følge Dansk Folkeparti om politistyrken,« siger Hans Engell.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.