Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Engell: Elbæks fremtid afgøres inden for 48 timer

Statsministeren har brug for en hurtig afklaring i kulturminister Uffe Elbæks nepotismesag, vurderer politisk kommentator.

De næste to døgn kommer til at betyde knald eller fald for kulturminister Uffe Elbæk (R) i sagen om hans mulige favorisering af gøglerskolen Akademiet For Utæmmet Kreativitet (AFUK), hvor hans mand er ansat. Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Det bliver afgjort inden for de næste 48 timer. Hvis statsministeren vil fyre ham for at få en hurtig afklaring i sagen, så bliver det inden for 48 timer, siger han.

Ifølge Hans Engell har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ikke tid til at have en minister med en brændende ministertaburet under sig i sin regering.

- Thorning har en omfattende politisk dagsorden de næste par måneder med nytårstale, SU-reform, kontanthjælpsreform og folkeskoleaftale og kommunalvalg næste år, så hun har ikke tid til at bruge to-tre måneder af sin tid på denne her sag. Hovedproblemet er nok, at det en alt for stor belastning for regeringen at have sådan en sag kørende i flere måneder, hvor de har brug for at have fokus på andre områder, lyder vurderingen fra den politiske kommentator.

Han understreger samtidig, at der ikke er nogen tvivl om, at Elbæks politiske liv »hænger i en tynd tråd«, efter han i fire timer var udsat for massiv kritik og en storm af spørgsmål i et samråd i Folketingets Kulturudvalg tirsdag eftermiddag og aften. Der kom det nemlig frem, at han var blevet advaret af sine embedsmænd mod at afholde flere arrangementer på AFUK - stik modsat kulturministerens tidligere forklaringer.

Inden samrådet erklærede både statsministeren og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) deres fulde tillid til Uffe Elbæk som minister. Vestager har ikke udtalt sig efterfølgende, mens Thorning over for Berlingske Nyhedsbureau siger, at hun ikke har mere at tilføje. Hans Engell vurderer, at hele sagen har ændret sig markant.

- Situationen efter samrådet er en helt anden, end da de gav ham velsignelse her for et par dage siden. Vi har i den politiske historie oplevet mange eksempler på, at statsministre har udtrykt deres fulde tillid til ministre og så fyret dem to uger senere, så det har ingen kursværdi, siger han og fortsætter:

- En statsminister har kun to muligheder: Enten at rose og støtte sin minister eller også at fyre ham. Og i og med at Thorning allerede har været ude og kritisere Uffe Elbæks dømmekraft, er han allerede et stykke nede ad slisken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.