Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

En time før lukketid har 64,6 procent stemt

At dømme efter valgsteder og kommuner, der deltager i Ritzau-rundspørge, ender valgdeltagelse lidt under 2013.

København. En time før valgstederne lukker, ligger valgdeltagelsen i kommuner og valgsteder i Ritzaus rundspørge lidt under deltagelsen på samme tidspunkt ved kommunalvalget i 2013.

Klokken 19 havde 64,6 procent af vælgerne afgivet deres stemme. På samme tidspunkt sidste gang lå stemmeprocenten på 65,1.

De kommuner og valgsteder, der er med, omfatter 466.218 stemmeberettigede vælgere.

Stemmeprocenten tyder på, at den samlede valgdeltagelse, når valgstederne lukker klokken 20, ikke når op på resultatet fra 2013 til trods for, at vælgerne har haft en time længere at stemme i.

Valgforsker og professor Kasper Møller Hansen, Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, påpeger, at mange vælgere, der plejer at stemme om eftermiddagen, tilsyneladende har været henne og sætte deres kryds mellem 8 og 9.

I 2013 lå valgdeltagelsen på 71,9 procent, hvilket var en rekord. Den skyldtes ikke mindst en stor og målrettet kampagne for at få unge, indvandrere og udsatte grupper til at stemme.

Hvis valgdeltagelsen ender lidt lavere denne gang, kan det ifølge Kasper Møller Hansen skyldes, at der denne gang ikke har været en kampagne af samme størrelsesorden.

Desuden peger han på, at en stor gruppe af EU-borgere fra Østeuropa, der traditionelt stemmer meget lidt, har fået stemmeret til valget denne gang.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.