Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
B-tinget

En behandlingsret der giver mening

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Sophie Hæstorp Andersen (S)

Forestil dig, at du står i den lokale Netto. Trængslen er stor og køen alt for lang. Der er flere kasser, men kun én ekspedient til at betjene kunderne. Ville du mene, det var den rigtig løsning bare at åbne en ekstra kasse, hvis det var den samme ekspedient, der skulle betjene begge kasser? Nej vel? Man kommer ikke hurtigere ud af supermarkedet på den måde. Det siger sig selv. Sådan er det også i sundhedssystemet.

Der er kun et begrænset antal læger og specialister her i landet, derfor hører jeg heller ikke til dem, der tror, at privathospitaler kan løse alle problemer i sundhedsvæsenet. Det er jo i stor udstrækning de samme læger, der arbejder i det offentlige og det private. Hvis syge danskere skal behandles hurtigere, er det derfor andre løsninger, der skal i spil. Det er det, Socialdemokraterne og resten af regeringen har taget fat på nu.

For den nuværende såkaldte behandlingsgaranti skævvrider sundhedsvæsenet, så mindre syge behandles før de mest syge. Og private sygehuse kan ikke løse det problem, at specialisternes tid er en knap ressource i sundhedsvæsenet. Lægerne kan selv sagt ikke behandle to patienter samtidig. Vi er simpelthen nødt til at fastsætte klare rammer for, hvordan behandlingsgarantien skal virke. Derfor ændrer regeringen nu loven, så alle danskere – uanset om man har ondt i knæ, hjerte, mave eller hoved – har ret til en hurtig og ordentlig behandling.

For det første vil vi indføre en ny patientret. Vi mener, at en behandlingsgaranti er meningsløs, hvis ikke man hurtigt finder ud af, hvad man fejler. Derfor vil regeringen sikre patienter ret til hurtig diagnose. Ingen skal gå halve og hele år med ondt i maven over, om de fejler noget alvorligt. Når der er mistanke om alvorlig sygdom, mener vi som udgangspunkt, at man ikke skal vente længere end 30 dage på en diagnose.

For det andet vil vi sørge for, at det er de alvorligt syge, der behandles hurtigst. Alle patienter kan ikke behandles inden for 1 måned, hverken i det offentlige eller i det private. Derfor vil vi forbedre og udvikle behandlingsgarantien, så de mest syge kommer foran i køen. De mindre syge må vente lidt længere, men ikke mere end to måneder før man får en ret til at vælge et privat alternativ. Hvis det findes.

For vi må være ærlige og sige, at der er forskel på at have et ømt knæ og et knæ man ikke kan støtte på. Det sidste er værre. Mennesker er ikke ens, og det skal der tages højde for på vores sygehuse. Når det er sagt, så er det naturligvis lægerne og ikke politikerne på Christiansborg, der skal foretage vurderingen af, om en patient skal vente en eller to måneder.

Med denne udvikling af behandlingsretten stiller vi store krav til vores fælles sundhedsvæsen. Socialdemokraterne og resten af regeringen mener nemlig, at vi skal bruge både sundhedspersonalet og sundhedskronerne på den måde, der er bedst for patienterne. Så vi sikrer, at alle danskere har ret til en hurtig diagnose og ordentlig behandling – uanset pengepungens størrelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.