Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ellemann: Drabsmænd skal ikke have forældremyndighed

Hvis man dræber sine børns anden forælder, skal man ikke automatisk have forældremyndigheden. Det handler om, hvad der er bedst for barnet, siger socialministeren.

ARKIVFOTO 2011. Karen Ellemann.
ARKIVFOTO 2011. Karen Ellemann.

Omdrejningspunktet i børnesager skal altid være barnets bedste. Derfor ønsker social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) nu at afskaffe den fortrinsret til forældremyndighed til forældre, som har slået sine børns anden forælder ihjel.

Det kræver en lovændring af forældreansvarslovens paragraf 15.

»Der eksisterer en automatreaktion i de her få, men meget tragiske sager. Det mener jeg, er forkert. Vi skal have fjernet den her fortrinsstilling i loven, så vi altid kan tage udgangspunkt i, hvad der er bedst for barnet«, siger Karen Ellemann til Go’morgen Danmark, TV 2.

En ændring af loven vil betyde, at der i hver enkelt sag skal laves en konkret vurdering af, om det vil være bedst for barnet, at den længstlevende har forældremyndigheden. Og det er ifølge Børns Vilkår en rigtig god idé:

»Vi kan kun bifalde, hvis forrangen til den ene forælder bortfalder. Vi mener, at der skal være tungtvejende grunde til at give forældremyndigheden til en forælder, der har slået den anden forælder ihjel,« direktør Rasmus Kjeldahl til Go’morgen Danmark, TV 2.

»Det er oplagt, at man vender bevisbyrden om. Altså hvis den ene forælder slår den anden ihjel, så er udgangspunktet, at børnene ikke bliver hos drabspersonen. Det betyder, at det bliver undersøgt ordentligt, hvad der er det bedste for børnene både på kort og lang sigt«, siger han.

I denne uge kører retssagen mod en 41-årig mand, der står tiltalt for at have kvalt sin tidligere samlever sidste sommer i Glostrup. Han erkendte allerede sidste år, at han stod bag drabet.

Drabet har fået stor medieomtale da drabsmanden siden blev tilkendt forældremyndigheden over parrets to børn. Og nu vil social- og indenrigsministeren altså have loven ændret:

»Lovgivningen er mangelfuld. Vi skal hver gang ind og vurdere, hvad der er bedst for barnet og kortlægge, hvilke relationer der ellers er,« siger Karen Ellemann til Go’morgen Danmark, TV 2.

Afdækningen af Statsforvaltningens sager viser, at der fra 2010 til og med 1. kvartal 2015 har været i alt seks sager i Statsforvaltningen, hvor den ene forælder har dræbt eller er sigtet for at have dræbt den anden forælder.

Reglerne om forældremyndighed i forbindelse med forældredrab findes i forældreansvarslovens paragraf 15. Her fremgår det, at forældremyndigheden som udgangspunkt – medmindre afgørende hensyn til barnet taler imod – skal blive hos den tilbageværende forælder.

I Norge og Sverige er udgangspunktet - som i Danmark - at den forælder, der slår den anden ihjel bevarer forældremyndigheden. I modsætning til i Danmark har den længstlevende forælder dog ikke fortrinsret til at få forældremyndigheden

Loven forventes at blive ændret inden udgangen af 2015.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.