Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Elever afviser tysk praktikpladsordning

En ny aftale skal sende flere elever i praktik i Tyskland. Erhvervsskoleeleverne synes ikke om ideen, mens Enhedslisten og Dansk Folkeparti mener, at undervisningsministeren løber fra sit ansvar.

Omkring 12.000 danske unge står i øjeblikket uden en praktikplads. Derfor har regeringen med undervisningsminister Christine Antorini (S) i spidsen underskrevet en aftale med Tyskland, der skal sende flere praktikløse elever sydpå til nabolandet, hvor der er 33.000 ubesatte praktikpladser.

Aftalen gør, at praktikken i Tyskland anerkendes på samme måde som et dansk praktikophold. Men den må ikke være en undskyldning for at slække på indsatsen for at skabe flere danske praktikpladser, mener Erhvervsskolernes Elevorganisation.

»Det er selvfølgelig fedt, at de nu kan tage til Tyskland efter praktik. Men det er ikke en undskyldning for ikke at skabe flere praktikpladser herhjemme. Eleverne skal ikke tvinges til at tage til udlandet,« siger Mie Hovmark, næstformand i Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Hun nævner som eksempel, at det ikke er særlig interessant for en 17-årig elev fra Nordjylland at rykke hele vejen til Tyskland, hvor der er et andet sprog, som mange danskere kun mestrer basalt.

»Vi ser det som en dansk pligt at skaffe praktikpladser herhjemme,« siger Mie Hovmark.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti mener, at Christine Antorini løber fra sit ansvar, når hun lægger op til, at danske elever krydser grænsen i deres søgen efter praktik. Enhedslisten ønsker strengere krav om lærepladser til de største danske virksomheder.

»Vi kan se, at det er de største virksomheder, som tager færrest lærlinge,« siger partiets undervisningsordfører, Rosa Lund (Ø).

Dansk Folkeparti er som udgangspunkt tilfredse med aftalen. Men partiet ser et stort problem i, at de udenlandske praktikophold ikke sker på samme vilkår som i Danmark, da den tyske praktikløn er væsentlig lavere end i Danmark. I stedet burde man sørge for, at eleverne fik en pose penge med - ligesom studerende, der vælger at læse i udlandet, kan tage SU og de såkaldte taxameterpenge med sig.

»Aftalen er fin nok. Problemet er, at ministeren ikke vil gøre noget ved at gøre det attraktivt for eleverne at komme ud,« siger Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Alex Ahrendtsen (DF).

Socialdemokraternes ordfører for ungdomsuddannelser, Ane Halsboe-Jørgensen (S), forklarer, at regeringen ikke har tænkt sig at sænke ambitionerne om flere danske praktikpladser.

»Vi gør stadig, alt vi kan for at sikre alle de pladser, der er brug for,« siger Ane Halsboe-Jørgensen, der understreger, at den tyske praktikordning er frivillig. Hun har forståelse for, hvis nogle elever bliver afskrækket af det anderledes sprog og den lavere praktikløn i Tyskland.

»Vi vil gerne give de unge en øget mulighed for at tage til Tyskland, hvis de har lyst,« siger hun.

Ane Halsboe-Jørgensen siger samtidig, at det vil være svært at øge tilskuddet til praktikopholdene, når de danske og tyske regler for praktikløn ikke er de samme.

»Man skal passe på med at lave særregler, når vores studerende gerne vil ud,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.