Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Elbæk vil lirke magtspillet op og trække dronningerunder ud

Statsministre skal ikke kun komme fra S og V, og dronningerunder må gerne vare længere end to uger, lyder det.

Elbæk vil lirke magtspillet op og trække dronningerunder ud (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2015)
Elbæk vil lirke magtspillet op og trække dronningerunder ud (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2015)

Hvorfor stiller vi os tilfredse med, at vores folketingsvalg er reduceret til et præsidentvalg mellem to kandidater?

Det spørgsmål stiller Alternativet op til partiets landsmøde i weekenden. Politisk leder Uffe Elbæk vil lirke spillet om magten op.

»Demokratiet skal være meget mere dynamisk. Hvem vil acceptere, at der kun er to valgmuligheder? Det er sgu da for kedeligt.«

»Vi ser ikke snævert på næste valg. Vi kigger to, tre, fire valg frem. Hvilke dynamikker kan der opstå?«

Sidste år annoncerede Folketingets yngste parti, at det går efter Statsministeriet. Det lyder måske overambitiøst, medgiver Elbæk. Men hvis man for alvor vil rykke noget, er Statsministeriet stedet at gøre det:

»Det bliver ikke ved det her valg eller næste valg. Ved tredje valg? Njarh. Men ved fjerde valg begynder der måske at åbne sig nogle muligheder.«

Indtil da er det et selvstændigt mål at bryde spillet op - blandt andet ved at gå anderledes til dronningerunden, hvor partierne meddeler dronningen, hvem hun bør udpege til at afsøge muligheden for at danne regering.

»Processen med at danne regering skal ikke nødvendigvis være overstået på to uger. Vi kigger på, hvad der skete i Island med Piratpartiet, hvor ansvaret for regeringsdannelsen skiftede hænder flere gange.«

»Vi skal til at forstå, at dynamikkerne kan se helt anderledes ud, og at vi kan lave nye, meget mere flydende flertal uden om de to blokke,« siger Elbæk.

Gamle, hæderkronede partier smuldrer væk rundt omkring i Europa. Det kan også ske herhjemme, betoner Elbæk. Ikke at han håber noget dårligt for sine kolleger, skynder han sig at forsikre med et stort smil.

Men de gamle partier tager ting for givet - og sig selv for givet, mener han:

»De, der føler, at de har retten til et domæne, vil altid blive irriterede, når der åbner en ny købmandsbutik nede ad gaden. Tag Mads Skjern i Matador.«

Selv om Elbæk nægter at sætte navn på, ligger det mellem linjerne, at Socialdemokratiet er en af "de gamle købmandsbutikker". Elbæk vil stadig ikke sige, om han peger på S-formand Mette Frederiksen som statsminister:

»Jeg tager egentlig hatten af for Mette over, at hun ikke bliver mere irriteret over, at vi ikke bare peger på hende. Men det kommer vi ikke til, før vi ved, om vi har en fælles retning.«

Alternativet holder landsmøde i Odense lørdag og søndag.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.