Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Elbæk: Valget er mellem frygt og håb - ikke rød og blå blok

Det næste valg bliver nok det mest spændende i mit liv, siger Alternativets leder, Uffe Elbæk, på Bornholm.

Alternativets leder, Uffe Elbæk, går til folketingsvalg på et valg mellem frygten og håbet, ikke mellem rød og blå blok. Det siger han i sin tale på hovedscenen ved Folkemødet på Bornholm. Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Alternativets leder, Uffe Elbæk, går til folketingsvalg på et valg mellem frygten og håbet, ikke mellem rød og blå blok. Det siger han i sin tale på hovedscenen ved Folkemødet på Bornholm. Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

»68 var en periode, hvor alt var i spil og til diskussion. Køn og klasse, magt.«

Det siger Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, torsdag i sin tale til Folkemødet i Allinge på Bornholm. Han taler som den første partileder om "Det næste Danmark".

I foråret '68 var hans ører klistret til et program, hvor Jørgen Mylius fortalte om rockkoncerten i Monterrey i '67.

»Det sendte et budskab til os: "Make Love, Not War". Det var det, der skabte '68. Vi forestillede os, at tingene kunne være helt anderledes. Det er den energi, vi skal i kontakt med,« siger Uffe Elbæk.

Nu er udfordringerne helt anderledes. 301 forskere sagde for nylig i Politiken, at vi skal en helt anden vej end økonomisk vækst, påpeger han.

»Det er, som om kloden har fået feber. Af gode grunde skaber det bekymringer i Danmark og kloden rundt,« siger Uffe Elbæk.

Klimaflygtninge sætter sig i bevægelse, fordi de taber deres eget territorium. I Europa frygter vi for vort territorium, men vi er "nødt til at dele den plads, der er, og løse problemerne sammen", mener han.

»Vi skal være meget mere ambitiøse. Kort sagt, vi skal tilbage til 68-sporet. I Paris skrev de studerende: Vær realistisk, kræv det umulige,« siger Uffe Elbæk.

Han vil bygge det næste Danmark, som skal være langt mere grønt, frit og retfærdigt end i dag. Vi skal have en langt stærkere kultur af iværksættere, mener han.

»Selvfølgelig har vi borgerløn. Det er mit og Alternativets bedste Danmark. Det er et Danmark, hvor vi er fri i hjertet og fri i hovedet,« siger Uffe Elbæk.

På Christiansborg har Socialdemokratiet og Mette Frederiksen meldt, at de vil danne en S-regering under et rødt flertal.

»Det er meget modigt og forfriskende gjort. Socialdemokratiet har givet sig selv et frihedsbrev. Dermed har andre partier også fået et frihedsbrev. Det næste valg bliver nok det mest spændende i mit liv,« siger Uffe Elbæk.

Alternativet går ikke til valg mellem rød og blå blok, forklarer han.

»Til gengæld håber vi, at det bliver et valg mellem håbet over for frygten. Mellem de systemfornyende og de systembevarende partier,« siger Uffe Elbæk.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.