Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL vil trække danske soldater hjem fra Irak efter overgreb

Enhedslisten kritiserer, at regeringen "trods gentagne rapporter om mishandling" sender nye soldater til Irak.

Enhedslisten kritiserer, at regeringen "trods gentagne rapporter om mishandling" sender nye soldater til Irak.
Enhedslisten kritiserer, at regeringen "trods gentagne rapporter om mishandling" sender nye soldater til Irak.

Regeringen vil imødekomme en anmodning fra USA om et større dansk bidrag til kampen mod Islamisk Stat (IS) i Irak.

Men samme dag som anmodningen drøftes i Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget, oplyser Forsvaret, at danske jægersoldater i Irak har observeret overgreb på en tilfangetagen IS-kriger.

Det får Enhedslistens udenrigsordfører og fungerende politiske ordfører, Nikolaj Villumsen, til at kræve de danske styrker trukket hjem fra Irak - i stedet for at sende flere derned.

- Danske soldater har passivt bevidnet tortur begået mod en fange. Det er dybt alvorligt, og Danmark bør sige fra, når vi ser krigsforbrydelser, siger han.

De danske soldater så IS-krigeren blive tildelt stenkast, skaller, stød og slag med gevær. Overgrebet blev angiveligt begået af menige soldater fra den irakiske hær.

Det var ifølge Forsvaret ikke muligt for de danske soldater at standse overgrebene eller gribe ind af hensyn til operationen og sikkerheden.

- Det beviser, hvor systematisk og dybt de her overgreb stikker. Og det understreger, hvor naivt det er af den danske regering at fortsætte den militære støtte, siger Nikolaj Villumsen.

Det danske bidrag i Irak består primært i at rådgive, uddanne og træne irakiske sikkerhedsstyrker. Adspurgt om det ikke netop er det, irakerne har brug for, svarer Villumsen:

- Nu har vi jo haft den ene rapport efter den anden om grov og systematisk mishandling begået af irakiske regeringsstyrker og tilknyttede militser.

- Der er tydeligvis ikke en vilje i den irakiske regering til at stoppe undertrykkelsen af Iraks egen befolkning.

Spørgsmål: Men giver vi ikke IS frit spil, hvis vi trækker vores soldater hjem?

- Det er ikke en naturlov, at Danmark skal give militær støtte til en regering, der begår krigsforbrydelser. I stedet bør vi støtte de prodemokratiske kræfter i Syrien, der lige har befriet Raqqa.

Sagen om overgrebet undersøges nu sammen med ledelsen af den internationale koalition i Irak. Det er USA, der står i spidsen for koalitionen, som over 50 lande deltager i.

Danmark har været med siden efteråret 2014. Det nuværende danske bidrag består af op til 150 soldater, 60 specialstyrker og et radarbidrag, der bemandet af cirka 30 mand overvåger luftrummet.

Regeringen vil sende yderligere 30 soldater, 12 lægefaglige personer og et C-130 transportfly til Irak.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.