Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL vil se en ordentlig oprydning fra ny fiskeriminister

Den nye fiskeriminister skal på et samråd forsikre, at skandalen om fiskekvoter ikke ruller videre.

Arkivfoto: Enhedslistens miljøordfører Maria Reumert Gjerding.
Arkivfoto: Enhedslistens miljøordfører Maria Reumert Gjerding.

To embedsmænd er blevet fyret, flere kvotekonger er politianmeldt, Statsrevisorerne har udtalt deres skarpeste kritik, og fiskeriområdet er blevet fjernet fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Men Enhedslisten føler sig stadig ikke forsikret om, at der er ryddet helt op i sagen om Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af kvotekoncentrationen i dansk fiskeri.

Derfor har miljøordfører Maria Reumert Gjerding (EL) kaldt minister for ligestilling, fiskeri og nordisk samarbejde Karen Ellemann (V) i samråd onsdag. Hun har stadig en række ubesvarede spørgsmål:

»Blandt andet om de dokumenter, som Berlingske og vi er kommet i besiddelse af, hvor det fremgår, at embedsmænd i ministeriet har forberedt en strategiplan, der skulle modarbejde Folketingets fiskeripakke,« siger hun.

Da Folketinget indførte omsættelige fiskekvoter i 2002, var det med formaning om, at kvoterne ikke måtte ende på for få hænder.

Men den hensigt har Miljø- og Fødevareministeriet ikke efterlevet. Ministeriets håndtering har ifølge Rigsrevisionen været "meget kritisabel" og har ikke understøttet Folketingets intention.

»Det er fuldstændig uhørt, at embedsmænd udtænker planer for, hvordan man kan modarbejde et folketingsflertal. Mange af de embedsmænd sidder der jo stadig.«

»Det er det, jeg forventer, at Karen Ellemann forholder sig til i dag,« siger Maria Reumert Gjerding.

Embedsmænd er allerede blevet fjernet, kvotekonger er politianmeldt og ressortområdet er blevet taget fra Esben Lunde. Har man ikke dermed gjort det, man kunne, for at rydde op?

»Strategiplanen blev udarbejdet i ministeriets departement. De embedsmænd, der er blevet fyret, sad ude i en styrelse. Så nej.«

»Der har siddet nogle mennesker helt tæt på ministeren og har lavet en strategi for, hvordan man skulle modarbejde et flertal i Folketinget.«

»Den del af sagen har ingen konsekvens fået endnu, og Folketinget har ikke fået de svar, vi har krav på,« siger miljøordføreren.

Karen Ellemann er i gang med at oprette en helt ny fiskeristyrelse. Det arbejde har Maria Reumert Gjerding også et par spørgsmål til.

»Har hun ryddet op i den del af ministeriet, hun har overtaget, så vi kan være sikre på, at den uacceptable opførsel ikke gentager sig?«

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.