Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL vil have lønhop for sosu'er og lønstop for offentlige chefer

Enhedslisten vil vende udviklingen og foreslår nu et lønstop for offentlige chefer og lønhop for sosu'er.

Det er paradoksalt, at sosu-assistenter, pædagoger og sygeplejesker får mindst i løn, når de har de mest nedslidende jobs, mener Enhedslisten.
Det er paradoksalt, at sosu-assistenter, pædagoger og sygeplejesker får mindst i løn, når de har de mest nedslidende jobs, mener Enhedslisten.

Ansatte på daginstitutioner og sygehuse har det mest nedslidende arbejde og mærker sparekrav og effektiviseringer mest.

Det mener Enhedslisten, som påpeger, at det er paradoksalt, at det samtidig er de medarbejdere, der får mindst i løn.

Det er budskabet i et udspil fra Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, på årets folkemøde på Bornholm.

Hun holder tale lørdag klokken 16, hvor hun i sin partiledertale vil komme ind på emnet.

Skipper ønsker at vende udviklingen og foreslår nu et lønstop for offentlige chefer, indtil de lavest lønnede er kommet mere på niveau.

»Omsorgsfagene er for dårligt lønnet. Alt for mange offentligt ansatte og især kvinderne får for lidt i løn.«

»De øverste chefer har derimod fået store lønstigninger de seneste mange år, selv om der har været krise og smalhals alle andre steder,« siger hun i en skriftlig kommentar forud for talen.

Når en offentlig chef bliver fyret, får han millioner af kroner i fratrædelse. Mens almindelige mennesker bare får en lang næse, mener Enhedslisten.

»Hvis vi skal have vendt den skæve udvikling, bliver vi nødt til at sætte cheflønningerne i bero og bruge nogle flere penge på at give mere i løn til dem, der får mindst,« siger Pernille Skipper.

Konkret foreslår Enhedslisten, at lønudviklingen sættes i bero for de offentlige chefer, der har oplevet de største lønstigninger de seneste ti år. Det skal ske i den kommende overenskomstperiode.

Overskuddet kan bruges til at hæve lønnen for de laveste indkomster.

Det offentlige skal fremover droppe »urimeligt lukrative kontrakter« for direktører, så man undgår at betale store fratrædelsesbonusser, hvis direktører bliver afskediget efter at have fejlet.

Til de offentlige overenskomstforhandlinger næste år skal der afsættes en ligelønspulje på fem milliarder kroner.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.