Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL vil bremse billig arbejdskraft fra Østeuropa

Det skal være slut med, at østeuropæiske firmaer uden videre kan tilbyde billig arbejdskraft i Danmark, mener Enhedslisten, der taler for døve ører på Christiansborg.

Politikerne på Christiansborg bør lovgive mod at underbyde lønnen og indføre et såkaldt kædeansvar for virksomheder, der vil gøre det sværere for udenlandske firmaer at tilbyde billig, udenlandsk arbejdskraft.

Det mener Enhedslisten, efter at det er kommet frem i Jyllands-Posten, at østeuropæiske firmaer i stigende grad kontakter små og mellemstore danske virksomheder og tilbyder dem billig arbejdskraft helt ned til 90 kroner i timen.

- Vi kan komme i en situation, hvor danske arbejdere bliver fyret og kommer på understøttelse, mens de kan se, at deres arbejde bliver lavet af billig arbejdskraft. Og det vil jo i længden skabe spændinger. Derfor ville Enhedslisten have kædeansvar med i finansloven som en del af lovgivningen omkring social dumping. Men det var der overraskende stor modstand imod, siger Christian Juhl (Ø) til Berlingske Nyhedsbureau.

Kædeansvar vil forpligte alle virksomheder til at overholde alle ikke-overenskomstmæssige krav såsom betaling af sociale bidrag, ATP og arbejdsmarkedsbidrag - et initiativ, som både Venstre og Socialdemokraterne er imod, selvom begge udtrykker bekymring over presset fra Østeuropa.

- Det er udtryk for, at vores konkurrenceevne er under pres, særligt når det handler om løn- og omkostningsvilkår for virksomhederne. Men kædeansvar vil jo rent juridisk være meget svært at effektuere. Det kolliderer med den danske model, siger arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnes (V) og uddyber:

- I Danmark har vi aftalefrihed på arbejdsmarkedet, og det er arbejdsmarkedets parter, som jo har ansvaret for løn- og arbejdsvilkår. Hvis man er tilhænger af den danske model, må man også varetage den på godt og ondt, tilføjer Venstre-politikeren.

Regeringen har hidtil afvist at indføre et kædeansvar. I stedet opfordrer beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fagforeningerne til at tage alle eksisterende faglige kampskridt til at hindre virksomheder i at ansætte østeuropæisk arbejdskraft til lav timeløn.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet mener, at »vi er vidne til en voksende trussel mod det danske arbejdsmarked«.

- Hvis blot nogle af de små og mellemstore virksomheder tager imod tilbuddet om den billige arbejdskraft, vil det skabe unfair konkurrence i forhold til virksomheder med overenskomst. Jeg mener, at politikerne skal tage truslen så alvorligt, at de bør lovgive for at beskytte den danske model ved at indføre et såkaldt kædeansvar for virksomhederne, siger Flemming Ibsen til Jyllands-Posten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.