Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL: Vi har ingen problemer med konkurrenceevnen i Danmark

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører mener, at Mærsk-topchefens opfordring til lønnedgang er fræk og umoralsk. Danmark har slet ikke problemer med konkurrenceevnen, lyder det.

Topchefen i A.P. Møller-Mærsk jager dem i bunden af det danske samfund, når han siger, at lavtuddannede og uuddannede danskere skal gå ned i løn for at styrke Danmarks konkurrenceevne. Det mener Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø).

- Det virker noget frækt, hvis han mener, at de lavtlønnede skal betale for hele krisen. Det burde da være nogle af dem, der har tjent de store lønninger, som skal holde igen, siger Christian Juhl, der selv er tidligere specialarbejder.

Han mener i øvrigt slet ikke, at Danmark har et problem med konkurrenceevnen.

- Vi har ingen konkurrencevneproblemer. Vi har overskud på vores balancer og et historisk stort antal virksomheder, der søger til Danmark. Problemerne bliver pustet op, siger Christian Juhl.

Men hvordan kan du sige, at vi ikke har problemer med konkurrenceevnen, når danske virksomheder flytter til udlandet, hvor det er billigere at producere?

- Vi har jo altid haft virksomheder, der rejser ud af landet, det er ikke noget nyt. Der er bare mere fokus på det end tidligere, fordi vi kunne godt tænke os, at virksomhederne blev. Vores styrke har altid været at tilpasse os udviklingen andre steder, siger ordføreren.

Vejen ud af krisen er ikke lønnedgang, men derimod offentlige investeringer, mener Christian Juhl.

- Hvis vi skubber gang i den offentlige sektor med flere ansættelser ved at sige: Fjern anlægssloftet, begynd at isolere husene, sæt solceller på tagene, renover skolene, så vil håndværkerne komme i gang og tjene penge og være med til at øge forbruget, siger han og tilføjer, at også uddannelse styrker arbejdsmarkedet.

Uddannelse er også et nøgleord for Socialdemokraterne.

- Jeg mener ikke, at lønnen skal ned for helt almindelige lønmodtagere. Det er ikke nogen vej frem, det er en vej tilbage. De lavtuddannede eller uuddannede skal tage sig en uddannelse eller en efteruddannelse, det er vores svar på udfordringerne, siger politisk ordfører Magnus Heunicke (S).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.