Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL: Regeringen bryder løfte om sygedagpenge

Nyt dagpengeudspil fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen afskaffer tidsbegrænsningen på ydelser i forbindelse med sygdom. Personer med ikke livstruende sygdomme overgår til en anden ydelse. Enhedslisten kalder det løftebrud.

Nye sygedagpengeregler halverer den periode, hvor syge kan få den fulde dagpengesats. Tidligere kunne syge som udgangspunkt få sygedagpenge i 12 måneder. Nu skal alle sager tages op efter seks måneder. Kan den sygemeldte ikke få forlænget perioden, kan de få en ydelse, der minder om kontanthjælp. Den ydelse bliver ikke påvirket af egne formueforhold eller af ægtefællens indkomst.

Det er et af punkterne i et udspil til nye regler på sygedagpengeområdet, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) præsenterede torsdag.

»Det ligger regeringen på sinde at hjælpe dem, der står til at ryge uden for forsørgelse i forbindelse med et sygdomsforløb. Det skal ikke være sådan, at man mister sit forsørgelsesgrundlag, mens man nærmest ligger på operationsbordet,« siger Mette Frederiksen.

Omkring 430.000 personer modtager årligt sygedagpenge i dag. Ud af dem mister godt 8.000 retten til sygedagpenge som en følge af den såkaldte varighedsbegrænsning på 12 måneder. Mange syge personer ryger på en anden offentlig ydelse, men godt 1.400 personer står uden indkomst grundet reglerne for ægtefællers indkomst og egne formueforhold. De personer kan nu se frem til en kontanthjælpslignende ydelse, som ikke er afhængig af andre forhold.

Den nye model får en hård medfart fra Enhedslisten, fordi det angiveligt går i mod regeringsgrundlaget.

»Det føjer mere til den bunke af grus, der er i maskineriet i forholdet til regeringen. Det er som om, regeringen har stirret sig blind på, at der skal føres blå økonomisk politik,« siger socialordfører Finn Sørensen (Ø), der mener, at det strider mod regeringens eget regeringsgrundlag. Udspillet rammer ikke bredt nok.

»Jeg er alvorlig bange for, at vi får nogle mennesker, der kommer til at gå på en kontanthjælpsydelse resten af deres liv,« siger han.

Personer med særligt livstruende sygdomme vil imidlertid kunne beholde den fulde dagpengesats. Det vil omfatte danskere med 14 diagnoser, eksempelvis kræftsygdomme og hjertelidelser.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.