Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL-profil foreslår karantæne til politikere efter Corydon-exit

Det er et demokratisk problem, når ministre går direkte over til at varetage private interesser, mener EL.

Det skal ikke være muligt at springe direkte fra et job som folketingspolitiker til en stilling i erhvervslivet eller i lobbyorganisationer. Derfor bør der være en periode med karantæne mellem de to job.

Det siger Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, efter at den tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) har annonceret, at han forlader Christiansborg til fordel for en toppost i konsulentvirksomheden The McKinsey Center for Government.

- I andre lande har man indført en karensperiode for at forhindre en stor sammenblanding mellem politiske, personlige og økonomiske interesser. Sådan et forslag vil vi nu forsøge at samle et flertal for efter nytår, siger Pelle Dragsted i en skriftlig kommentar.

Karensperioden eksisterer allerede i blandt andet Tyskland og USA, så det eksempel mener Pelle Dragsted vi skal følge i Danmark.

Hvor lang en tvungen pause mellem politik og privat erhvervsliv skal være, er han endnu ikke sikker på. Dog mener han, det er vigtigt, at man ikke tager dugfriske erfaringer med fra ministerier til virksomheder.

- Vi har ikke et fuldt udviklet forslag endnu, men det kunne eksempelvis være de to år eftervederlaget varer. På den tid er deres viden også kølet ned. Det er også derfor, det hedder cooling-off periode på engelsk, siger han til Ritzau.

Bjarne Corydon sad på posten som finansminister fra september 2011 til juni 2015 og bestilte i den periode McKinsey til flere konsulentopgaver for staten.

Netop det tætte samarbejde mellem den tidligere minister og den internationale konsulentvirksomhed bekymrer Pelle Dragsted. Og han frygter, at det i sidste ende kan gå ud over befolkningen.

Pelle Dragsted (EL).
Pelle Dragsted (EL).

- Som tidligere minister har man jo en masse insider-viden, en masse netværk og privilegeret adgang til tidligere kolleger. Det er klart, at lobbyvirksomheder og private interesser gerne vil have adgang til det.

- Men det er bare ikke nødvendigvis i befolkningens interesse, at de får det. Det er med til at skabe en uhensigtsmæssig sammenblanding af private og offentlige interesser og skaber tvivl om, hvilke interesser toppolitikere varetager, siger Pelle Dragsted.

Også Lisbeth Bech Poulsen (SF) er interesseret i, at indføre en karensperiode, efter at Corydons job-skifte blev offentliggjort.

- Hvem sagde svingdør? Fætter-kusine-festen er i gang. Måske skulle vi for alvor til at tale om karensperioder, skriver folketingsmedlemmet på sin Twitter-profil.

/ritzau/

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.