Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL og SF vil give hurtigere adoption til lesbiske mødre

I dag skal den ikkebiologiske mor i et lesbisk par vente 2,5 år, før hun kan lave en såkaldt stedbarnsadoption - også selvom sæddonoren afskriver sig barnet. Den ventetid vil SF og Enhedslisten fjerne.

Hvis et lesbisk par vælger at få et barn med sæd fra en privat donor og ordner inseminationen derhjemme, går der flere år, før den ikkebiologiske mor får juridiske rettigheder til barnet. Dermed har medmoren heller ikke ret til barsel, og hvis den biologiske mor dør, får medmoren ikke nødvendigvis forældremyndigheden, skriver Politiken.

Hvis man derimod får barn efter insemination på et hospital eller en klinik, kan begge mødre blive juridiske forældre fra første dag - hvis de underskriver en samtykkeerklæring med en kendt donor. Og sådan skal det også være for dem, der vælger hjemmeinsemination, mener SF og Enhedslisten.

Regeringens to støttepartier fremsætter ifølge Politiken nu et beslutningsforslag, der skal sikre hurtigere adoption for alle lesbiske.

»Vi vil sikre børn ret til de to forældre, de har. Det er mystisk og mærkeligt, at man – selv om man er en familie og har levet som sådan i mange år – skal vente 2,5 år med at få det juridiske på plads,« siger Enhedslistens rets- og familieordfører, Pernille Skipper (Ø), til Politiken.

En hjemmeinsemination kan foretages gratis, mens det ifølge avisen koster omkring 10.000 kroner at blive insemineret med sæd fra en kendt donor ved en klinik.

Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, LGBT Danmark, oplyser over for Politiken, at man har kontakt til »mange par«, der gerne vil foretage inseminationen hjemme - og samtidig have samme rettigheder som dem, der bliver insemineret på hospitalet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.