Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL og R vil aflyse nye gødningsregler efter tvivl om beregning

Landbrugspakken bør trækkes tilbage, siger EL og R. Miljøminister skal i hastesamråd efter tvivl om beregning.

 Hele Landbrugspakken bør trækkes tilbage, siger Ida Auken, miljøordfører for De Radikale. (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2016)
Hele Landbrugspakken bør trækkes tilbage, siger Ida Auken, miljøordfører for De Radikale. (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2016)

Enhedslisten og De Radikale vil have miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til at forklare sig hurtigst muligt, efter en anerkendt forsker ifølge Berlingske sår tvivl om Landbrugspakkens regnemodel for kvælstofudledning.

Begge partier indkalder ministeren i et hastesamråd. Hele Landbrugspakken bør trækkes tilbage, siger Ida Auken, miljøordfører for De Radikale.

»Det er dybt alvorligt at bygge hele sin lovgivning på et så usikkert grundlag, der slet ikke er regnet igennem.«

»Derfor må ministeren trække Landbrugspakken tilbage, indtil han ved, hvad der sker med for eksempel grundvandet. Det afgørende for mig er, at det simpelthen ikke er et fagligt grundlag for Landbrugspakken. Den er baseret på gætværk,« siger hun.

Samme melding lyder fra Enhedslistens miljø- og landbrugsordfører, Maria Reumert Gjerding.

»Fundamentet for Landbrugspakken er reelt smuldret. Det er dybt rystende, at den model, der har beregnet Landbrugspakkens miljømæssige konsekvenser, er fejlagtig og utilstrækkelig,« skriver hun i en kommentar.

»Det kan reelt betyde, at flere tusinde ton ekstra kvælstof ender i vores fjorde, vores natur og drikkevand hvert eneste år som følge af blå bloks landbrugspakke. Det kan få dybt alvorlige konsekvenser for vandmiljøet ved vores kyster og for vores drikkevand.«

Forskeren Bjørn Molt Petersen, som tidligere har arbejdet ved Aarhus Universitet, har i et halvt år gennemregnet omfattende dele af Landbrugspakken, skriver Berlingske.

Han konkluderer, at der er væsentlige fejl og usikkerheder bag en afgørende regnemodel for Landbrugspakken.

Bjørn Molt Petersens arbejde er finansieret af en af de helt store kritikere af Landbrugspakken, Danmarks Naturfredningsforening. Men konklusionen bakkes op af en række forskere inden for feltet.

Og Ida Auken har også fuld tillid til Bjørn Molt Petersen, selv om hans arbejde er finansieret af Danmarks Naturfredningsforening.

 

»Alle de forskere, der arbejder med kvælstof i Danmark, er enige om, at det er ham, der bedst forstår de modeller, der ligger bag Landbrugspakken,« siger hun.

Blå blok indgik i december 2015 en aftale om Landbrugspakken. Pakkens i alt 30 initiativer skulle gøre livet lettere for de danske landmænd, som fik lov at fylde mere gødning på deres marker.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.