Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL og LA er bedst til at skaffe medlemmer

Det er fløjpartierne med klare, ideologiske profiler, der har størst succes med at rekruttere nye medlemmer, vurderer lektor. V, S og K går tilbage i medlemstal.

Liberal Alliance og Enhedslisten er dygtigst til at tiltrække nye medlemmer.
Liberal Alliance og Enhedslisten er dygtigst til at tiltrække nye medlemmer.

Folketingets fløjpartier, Enhedslisten og Liberal Alliance, har fået henholdsvis 2.600 og 4.000 nye medlemmer på blot et år, og det hænger sammen med, at man som medlem ved, hvad man får. Det vurderer lektor Karina Korsiara-Pedersen, der er leder af Center for Valg og Partier ved Københavns Universitet.

- Enhedslisten og Liberal Alliance har nogle meget skarpe, ideologiske profiler og sender nogle klare signaler med deres politik. Medlemmerne ved simpelthen, hvad de står for, fordi de ikke rigtig ligner nogle af de andre partier, siger hun.

Den skarpe profil virker også for Dansk Folkeparti, hvis medlemstal har været stigende over de seneste mange år, men nu ligger forholdsvis stabilt. Enhedslisten er et meget nyt parti, der blev grundlagt i 1989, og det har også betydning for medlemstallet, der er gået fra 1.945 i 2000 til 7.714 i 2011, mener Karina Kosiara-Pedersen. Den holdning deler hun med Henrik Kjær, der er sekretariatsleder i partiets landskontor.

- Og så er det fordi, vi siger, hvad vi mener og mener, hvad vi siger. Vi går ikke og skjuler noget, og det kan mange godt lide, siger han.

Mens de nye partier stormer frem, er Folketingets største partier gået tilbage. Venstre havde i 2011 42.132 medlemmer mod 44.361 året før, og Socialdemokraterne er gået tilbage med lige over 1.000 fra 45.360 i 2011 til 44.763 i år. Men det er ikke specielt bemærkelsesværdigt, og det er der flere årsager til, vurderer Karina Korsiara-Pedersen.

- De to partier sammen med De Konservative er jo gamle partier, så det betyder, at de rekrutterede en stor del af deres vælgere i 60erne og 70erne, hvor mange vælgere meldte sig ind i et parti. De fleste af deres medlemmer er derfor meget gamle, så de mister dem simpelthen til bedemanden, siger hun.

Venstre, Socialdemokraterne og De Konservative rekrutterer dog stadig medlemmer - det gør alle partierne. Men i og med at flere af de ældre partiers medlemmer dør, kan de ikke nå at rekruttere så mange, at de kan opretholde et stabilt medlemstal. Alligevel er medlemmers død ikke eneste årsag til, at Venstre og Socialdemokraterne må vinke farvel til flere tusinde af slagsen.

- Det er bare sværere at rekruttere medlemmer fra de nyere generationer, for der er ikke den samme tradition for partimedlemskab, siger Karina Kosiara-Pedersen.

En udfordring, som partierne er opmærksomme på, fortæller Socialdemokraternes partisekretær, Lars Midtiby.

- Vi har generelt en udfordring, og jeg tror, at partierne skal blive bedre til at fortælle om de muligheder for politisk indflydelse, man får som medlem. Vi skal være mere opsøgende i forhold til at invitere folk ind i partiet og blive dygtigere til at fastholde den folkelige forankring, siger han.

Venstres partisekretær, Claus Søgaard-Richter, er også bevidst om, at aldersprofilen hos de store partiers medlemmer har indflydelse på medlemstallet, og han spår, at Venstre kommer til at tabe flere medlemmer de kommende år, selvom partiet går markant frem i meningsmålingerne.

- Vi skal have omsat det fremskridt, vi har i meningsmålingerne, til medlemstal. Jeg tror ikke, at en klar profil er nok - man skal i stedet som parti have svar på de udfordringer, Danmark står over for, og det mener dem, der melder sig ind hos os, at vi har, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.