Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EL og AL forlader forhandlinger om sprøjtemidler

Et flertal i Folketinget er på vej til at lempe reglerne for drikkevandsbeskyttelse, mener EL og AL.

Enhedslisten og Alternativet har onsdag forladt forhandlingerne om en ny sprøjtemiddelstrategi, der skal gælde fra 2017 til 2021.

Det sker, fordi aftalen kan få store negative konsekvenser for drikkevandet i Danmark, oplyser de to partier.

Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, mener, at et flertal i Folketinget er på vej til at lempe reglerne for drikkevandsbeskyttelsen og forhøje grænseværdierne for at tillade flere farlige kemikalier.

- Det har været helt uspiseligt for os, at man vil lempe på reglerne, så flere sprøjtegifte godkendes i Danmark ved at hæve grænseværdien for visse stoffer i grundvandet, siger Maria Reumert Gjerding.

- I Danmark drikker vi vores grundvand urenset. For mig er det ikke acceptabelt at man skal tillade højere koncentrationer af kemikalier i vores drikkevand, siger hun.

Forhandlingerne om reglerne for landbrugets brug af pesticider blev indledt i november 2016. Alle partier i Folketinget har deltaget.

Aftalen skulle afløse den hidtidige pesticidstrategi. Den blev indgået i 2012 af den daværende S-R-SF-regering med støtte fra Enhedslisten samt Venstre og De Konservative.

Det har været afgørende for Enhedslisten og Alternativet, at den nye aftale sikrer en forbedret beskyttelse af grundvandet.

De to partier har i forhandlingerne blandt andet kæmpet for såkaldte boringsnære beskyttelsesområder, som er sprøjtefrie zoner umiddelbart rundt om drikkevandsboringerne.

Men det er ikke kommet med i udkastet til aftale, som ifølge Alternativets miljøordfører, Christian Poll, tværtimod vil åbne for flere farlige stoffer, der kan ende i grundvandet eller skade den natur, som grænser op til landbrug.

- I Danmark får vi næsten 100 procent af vores drikkevand direkte fra grundvandet. Derfor har vi særligt skrappe regler for, hvilke pesticider og sprøjtegifte man må benytte til hvad og hvornår.

- Hvis vi lemper disse regler, stiger risikoen for, at vores drikkevand og vores natur bliver påvirket negativt, siger Christian Poll i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.